Majhne gliste

Na udaru podančice, število okužb se je podeseterilo

Mihael Korsika
3. 12. 2018, 20.45
Posodobljeno: 4. 12. 2018, 10.03
Deli članek:

Na inštitutu za javno zdravje v zadnjih letih zaznavajo občuten porast okužb s podančicami. Leta 2009 so zabeležili 476 primerov, lani pa kar 4917. Razloge za porast trenutno preučujejo v pilotski raziskavi.

Profimedia
Najpogosteje se podančica pojavlja pri predšolskih in šolskih otrocih.

Izraz podančice večini prebivalstva nejverjetneje ni znan. Dobro pa ga poznajo mladi starši, saj se najpogosteje pojavlja med predšolskimi in šolskimi otroki, širi pa se med družinskimi člani. Gre za približno centimeter dolge gliste bele barve, ki živijo v prebavilih človeka. Po podatkih inštituta za varovanje zdravja se je samo v zadnjih štirih letih število okužb več kot podvojilo, saj so zdravniki leta 2014 obravnavali 2154 okužb, lani pa kar 4917.

Pomembna je higiena
Približno tretjina okuženih nima znakov okužbe. Pri osebah, ki imajo simptome, pa je najpogostejši znak okužbe močan srbež okoli zadnjika, zlasti ponoči. Posledica je lahko nemirno spanje, nekateri pa imajo lahko tudi bolečine v trebuhu, pojavita se slabost in bruhanje.

»Oseba s podančico si ob praskanju zadnjika jajčeca zanese pod nohte, na roke, spodnje perilo in posteljnino. Jajčeca podančic se prek onesnaženih rok, perila in posteljnine prenašajo v hrano, na predmete, igrače in v okolico,« poudarja epidemiologinja Eva Grilc z Nacionalnega inštituta za javno zdravje

NIJZ
Jajčeca podančic v vlažnem okolju

»Okužba ni povezana s socialno-ekonomskim položajem,« dodaja epidemiologinja, a je za preprečevanje okužb zelo pomembna higiena.
Za preprečevanje okužb inštitut za javno zdravje svetuje, da ima otrok nohte kratko postrižene, poskrbeti pa je treba za pogosto umivanje rok z milom in vodo ter vsakodnevno prhanje – priporoča se jutranje prhanje. Med ukrepe preprečevanja uvrščajo tudi dnevno menjavanje spodnjega perila, pogosto pranje posteljnine in brisač.

Družinska terapija

Podančica se zlahka širi med družinskimi člani, zato je pomembno, da zdravilo istočasno vzamejo vsi družinski člani. Terapija se nato čez 14 dni ponovi. Ob tem je treba poskrbeti za generalno čiščenje posteljnine in prostorov, še pojasnjuje epidemiologinja Eva Grilc.