Zanimivosti

Dieta za ljubitelje sladkega

Tea Dečman
3. 12. 2018, 20.45
Deli članek:

Če boste predelani sladkor zamenjali s kakovostnimi maščobami, oreščki in čipsom, pripravljenim z olivnim oljem, se boste znebili trebušne maščobe.

dreamstime
PIŠKOTI

Nedavna španska študija je pokazala, da sladkor povzroča predvsem trebušno debelost, medtem ko se maščobne blazinice na tem predelu najhitreje topijo ob kakovostnih maščobah, denimo mastnih ribah, kakršna je losos, in olivnem olju. Kakovostne maščobe zdravijo vnetne procese, slikanje možganov prostovoljcev pa je še pokazalo, da več maščob in manj sladkorja pomirja možganski center, odgovoren za lakoto, več sladkorja in manj maščob pa ga draži. Od tod priporočila dietologov, da nikar ne kupujte jogurtov in drugih mlečnih izdelkov z malo maščobami, ker so jih najverjetneje nadomestili z dodajanjem sladkorja. Sicer izdelek ne bi bil okusen!

Napotki za dieto

Izogibajte se hrani z dodanim sladkorjem, to je osnovno pravilo. To sicer pomeni, da se boste dodanemu sladkorju v raznih omakah, v kikirikijevem maslu in marmeladi težko odpovedali, saj zanj niste odgovorni vi, ampak proizvajalci. Vedno pa lahko izdelke, pri katerih je dodani sladkor zapisan na prvem mestu, zamenjate s proizvodi, v katerih je komaj kaj sladkorja, pa so enako ali celo bolj okusni. Hrano je dovoljeno sladiti z umetnimi sladili, a pri tem ne pretiravajte, več kot dobrodošli pa so začimbe in limonin sok, ki pospeši presnovo maščob.

Profimedia
Vaflji bodo veliko bolj zdravi, če boste namesto belega sladkorja uporabili javorjev sirup.

Sladki piškotki brez sladkorja

So odličen priboljšek pri dieti. Sestavine za 30 piškotov: 2,5 skodelice mandljeve moke, pol čajne žličke pecilnega praška, pol čajne žličke soli, 8 žlic masla, četrt skodelice poljubnega umetnega sladila v prahu, 250 g sliv in čajna žlička vaniljinega sladkorja. Priprava: iz vseh sestavin zamesite testo. Piškote oblikujte kar na pekaču, tako da vanj polagate po čajno žličko mase in jo sploščite. Pecite pri 180 stopinjah od osem do deset minut.

Pravilo, ki se ga poskušajte držati vse življenje: vsak velik obrok naj vsebuje zdrave maščobe, puste beljakovine, nekaj nepredelanih ogljikovih hidratov, čim več zelenjave in majhen sadež.

Sladilo

Hrano je dovoljeno sladiti z umetnimi sladili, a pri tem ne pretiravajte, več kot dobrodošli pa so začimbe in limonin sok, ki pospeši presnovo maščob.

Kakovostne maščobe

Kakovostne maščobe zdravijo vnetne procese, hkrati več maščob in manj sladkorja pomirja možganski center, odgovoren za lakoto, več sladkorja in manj maščob pa ga draži.