Slovenski jezik

Julija iz Avstralije: "Da bodo tudi moji otroci znali slovensko!"

Edita Žugelj
3. 12. 2018, 20.31
Deli članek:

Osemnajstletna Julija Cvetkovič, ki s starši živi v avstralskem mestu Brisbane, je v okviru programa mednarodne mature kot edina tamkajšnja srednješolka opravila tudi maturo iz slovenščine.

Arhiv
Julija Cvetkovič si želi med študijem priti na izmenjavo v Slovenijo.

Družina Cvetkovič se je preselila v Avstralijo, ko je imela Julija sedem let. Kljub življenju v novem okolju so ves čas povezani z domovino in v avstralski večkulturni družbi ponosni na svoje slovenske korenine.

Julija meni, da je za njeno znanje materinščine zelo pomembno dejstvo, da doma govorijo slovensko, k temu pa spodbuja tudi potomce avstralskih Slovencev, svoje vrstnike. Ko bo nekoč imela družino, se bo potrudila, da bodo tudi njeni otroci govorili slovensko.  

Ohranjanje materinščine

Čeprav so vsa njena leta šolanja potekala v angleščini, ali pa prav zato, se je Julija odločila, da bo opravljala maturo iz slovenskega jezika. Razmišljala je o morebitnem študiju v Sloveniji, za katerega bi morala obvladati tudi knjižni jezik, ne samo pogovornega. Tako je s pomočjo staršev izbrala avstralsko srednjo šolo z mednarodno maturo. Profesorico slovenskega jezika, ki je Julijo pripravljala na maturo, pa so po dolgem iskanju našli na Gimnaziji Bežigrad v Ljubljani. Seveda delo ni bilo enako kot za avstralske maturitetne predmete. Julijine priprave s slovensko učiteljico Mojco Osvald so večinoma potekale po Skypu in elektronski pošti. Avstralski učiteljici angleščine, ki je bila njena mentorica, pa je poročala o napredku ter pod njenim nadzorom pisala naloge in teste iz slovenščine, ki so jih potem pošiljali v Slovenijo na ocenjevanje. Dvakrat sta z mamo Mojco pripotovali na priprave v Slovenijo, med drugim je Julija za to izrabila celotne lanske počitnice novembra in decembra. Skratka, dodatnega dela z organizacijo, pripravami, potovanji in učenjem je bilo kar precej.

Arhiv
Julija z mamo Mojco med lanskimi pripravami v domovini

Na študij tudi v domovino

Vendar se je trud izplačal, maturo iz slovenščine je Julija Cvetkovič opravila že maja letos, tako kot drugi slovenski dijaki, in je na to zelo ponosna. Rezultati avstralske novembrske mednarodne mature bodo znani februarja, se je pa Julija že vpisala na Queensland University of Technology, edino univerzo, ki ponuja izmenjavo s Slovenijo, in sicer z ljubljansko ekonomsko fakulteto. Upa, da bo lahko med študijem semester ali dva preživela tudi v domovini.