Kitajski Frankenstein

Izginil kitajski znanstvenik, ki naj bi ustvaril gensko spremenjena dojenčka

J.P.
3. 12. 2018, 20.16
Posodobljeno: 3. 12. 2018, 20.25
Deli članek:

Konec novembra je odjeknila vest, da je kitajski univerzitetni profesor He Jiankui ustvaril prva gensko spremenjena dojenčka.

Profimedia
He Jiankui na konferenci v Hong Kongu.

S tehnologijo Crispr je DNK dveh deklic spremenil tako, da se ne bosta mogli okužiti z virusom hiv, je zatrdil. Njegove trditve še niso neodvisno potrjene, številni znanstveniki pa so kritični.

Delovanje sistema Crispr je sestavljeno iz majhnega dela RNK in proteina Cas9, ki DNK razreže na mestu, kamor ga usmeri kratka veriga RNK. Crispr torej deluje kot inteligentne škarje, ki se zapeljejo na določeno mesto v genomu ter ga razrežejo, če je treba, tudi na več mestih hkrati. S pomočjo te metode lahko torej znanstveniki popravijo oz. zamenjajo gene kateregakoli organizma.

Spremenjeno jajčece

Deklici, ki ju je poimenoval Lulu in Nana, sta bili rojeni z običajno zunajtelesno oploditvijo. Vendar pa so uporabili jajčece, ki je bilo spremenjeno, preden so ga vstavili v maternico. "Takoj zatem, ko je bila sperma njenega moža poslana v jajčece, je embriolog vanj poslal tudi protein Cas9 in navodila za gensko operacijo, namenjeno temu, da bi v prihodnje preprečili okužbo deklic s hivom," je pojasnil v videu, objavljenem na youtubu.

Identitete staršev in otrok niso razkrili, je pa znanstvenik iz mesta Shenzhen povedal, da je oče hiv pozitiven in naj bi želel preprečiti, da bi njegova otroka trpela zaradi diskriminacije.

Hišni pripor?

He je bil nazadnje opažen na mednarodni konferenci strokovnjakov s tega področja, ki se je 28. novembra odvila v Hongkongu. Govori se namreč, da naj bi izginil. Zaslediti je mogoče informacije, da je v hišnem priporu, kar pa nekateri kitajski mediji zanikajo.

Kje je torej »kitajski Frankenstein«, kot so ga poimenovali, ni znano.