Obramba

Nakup novih oklepnikov moti le Levico

G.G./STA
30. 11. 2018, 15.50
Posodobljeno: 30. 11. 2018, 16.01
Deli članek:

Slovenija kupuje nove oklepnike. Na seji odbora DZ za obrambo sta bila do nakupa omenjenih vozil kritični le v Levici.

Bobo
Nekateri oklepniki so že stari, tarna minister Erjavec.

Po besedah Mihe Kordiša (Levica) se je obrambni minister Karl Erjavec oklepnike 4x4 oshkosh, ki bodo del srednje bataljonske bojne skupine in bodo stali 15,5 milijona evrov, odločil kupiti v trenutku, ko vlada sprejema zakon o izvrševanju proračuna za prihodnje leto, s katerim bo zamrznila usklajevanje transferjev z rastjo cen življenjskih potrebščin, in sicer v podobnem znesku.

Poudaril je, da je v luči rezov v socialno politiko kupovanje oklepnikov nesprejemljivo, in dodal, da gre pri oblikovanju bataljonskih bojnih skupin za enote, ki bistveno ne povečujejo obrambne sposobnosti države, ampak so namenjene predvsem za uporabo v Natovih operacijah, in sicer za ofenzivno delovanje.

Nadomeščanje dotrajanih oklepnikov

Obrambni minister Erjavec pa je poudaril, da ta vozila ne morejo biti ofenzivna in da z njimi nadomeščajo dosedanja dotrajana vozila. Po njegovih besedah bodo oklepniki stali 15,6 milijona evrov brez DDV, kar pa še ne pomeni dokončnega nakupa, saj jih čaka še nakup opreme vozil, oborožitvenih postaj z mitraljezi, ki bodo stali 11,3 milijona evrov.

Načelnica Generalštaba Slovenske vojske (SV) Alenka Ermenc je ob tem pojasnila, da so slovenski vojaki v zadnjih 15 letih pri izvajanju nalog v operacijah kriznega odzivanja v veliki meri izvajali taktične naloge z lahkimi kolesniki. Kakovostna zaščita takega tipa vozil, njihova ognjena moč ter mobilnost so pripomogli k izvedbi njihovih nalog in uresničevanju poslanstva vojske.

Pregleden nakup

Erjavec se je odzval tudi na Kordiševe očitke o spornem postopku podpisa nakupne pogodbe. Poudaril je, da je nakup usklajen z odločitvami DZ in vlade ter da je tudi pregleden, saj gre pri dogovoru z ZDA za nakup v postopku država-državi.

Glede navedb, da Slovenija ni niti malo vojaško ogrožena in da zato kupovanje opreme ni potrebno, je Erjavec dejal, da tisti, ki spremljajo razmere v svetu, vedo, da temu ni tako. Ob tem je spomnil na napetosti na nekaterih območjih v svetu. "Bilo bi zelo neodgovorno, da ne bi vlagali v naš varnostni sistem," je dejal.

Člani odbora so zavrnili vse predlagane sklepe Levice, s katerimi bi denimo odbor ministrstvo za obrambo vlado pozval k odstopu od pogodbe za nakup oklepnikov, obrambnega ministra pa, da se do nadaljnjega posvetuje z odborom za obrambo o vseh večjih nakupih oborožitvenih sistemov in vojaške opreme.