Prevrat

Tik pred tem, da strmoglavijo prestolonaslednika? V prestolnico poslal vojsko

R.T.
30. 11. 2018, 14.20
Posodobljeno: 30. 11. 2018, 14.24
Deli članek:

Savdski prestolonaslednik je zbral vojsko – govori se namreč, da naj bi člani kraljeve družine pripravljali državni udar.

Profimedia
Mohamed bin Salman

Vojaki in oprema so se iz vzhodnega in zahodnega dela Savdske Arabije zgrnili nad Riad, prestolnico države, potem ko je prestolonaslednik Mohamed bin Salman odpotoval na vrh G20 v Argentino. Prerazporejanje vojske naj bi odvrnilo morebitne zarotnike, ki snujejo zaroto zoper princa, medtem ko tega ni v državi. Domneve emiratskih medijev so skladne z besedami odpadniškega savdskega princa, ki trdi, da se pripravlja državni udar in da opozicija že pripravlja prve poteze zoper bin Salmana.

Kujejo zaroto

Cilj opozicije naj bi bil le en: da s prestola odstranijo bin Salmana, je dejal v Nemčijo izgnani princ Khalid bin Farhan. Ta je v omenjenem intervjuju dejal, da je stil vladanja trenutnega prestolonaslednika slaboumen in barbarski. "Upam, da pride do mehkega upora, ki bo strmoglavil globoko državo in prevzel nadzor nad varnostnimi institucijami ter odstavil prestolonaslednika in kralja," je dejal.

Profimedia
Savdski kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud

Člani vladajoče dinastije Saud naj bi se zarotili zoper priljubljenega sina – emiratski mediji pišejo, da nameravajo poskrbeti, da po njegovi smrti ne bo nasledil kralja Salmana, ki šteje 82 let.

Krvave posledice

Za razliko od evropskih monarhij, dinastijo Saud tvori na stotine princev, moč pa se deduje po plemenskih linijah in ne avtomatsko od očeta na najstarejšega sina. Preden nastopi nov kralj, se za mnenje povpraša vsako vejo dinastije. A ker je trenutni prestolonaslednik de facto vladar, bi poskus odstranitve verjetno imel krvave posledice.

Favorit opozicije je 76-letni Ahmed bin Abdulaziz Al Saud, mlajši brat kralja in stric prestolonaslednika.