INCIDENTI

Župnik agitiral, Rupar ni zapel, Arsenovič je grizel

L.T.
30. 11. 2018, 14.33
Deli članek:

Čeprav so bile letošnje volitve razmeroma umirjene, vseeno ni šlo brez kakšnega incidenta.

Facebook
Ruparju niso pustili peti. Dobrodelen je moral biti kar preko družbenega omrežja Facebook.

Kaj počnejo znanci mariborskega županskega kandidata zgodaj zjutraj v njegovih gostilnah? Kdo krade predvolilne plakate v Moravčah? Zakaj dvomi o Ruparju in pesmi v njegovem srcu? Na nekatera vprašanja včasih ni mogoče odgovoriti.

Volilnih incidentov je bilo malo, vendar so bili. 

Je v Osilnico selila žlahto?

V Osilnici je po volitvah prišlo do incidenta med dosedanjim županom Antunom Volfom in novoizvoljeno županjo Alenko Kovač. Dan po volitvah je Volf namreč z občine odnašal dokumente, zato je Kovačeva poklicala policijo. Volf je sicer zatrdil, da ni odnašal dokumentov, ki bi bili pomembni za občino.

Volf in Kovačeva se nista razumela niti med predvolilno kampanjo. Po oceni Kovačeve je bil predvolilni boj nizkoten; Volf da se je spravil na vso njeno družino in ji očital, da so se njeni sorodniki prijavili v občini Osilnica za potrebe glasovanja. Kovačeva je Volfa premagala za pičlih 17 glasov, kar pa je naneslo skoraj pet odstotkov razlike, saj ima v Osilnici, najmanjši slovenski občini, volilno pravico zgolj 351 upravičencev.

Občina Sentrupert
Farani Šentruperta so šli po duhovno oskrbo, dobili pa politično agitiranje.

Namesto duhovne hrane politična agitacija?

Farani Šentruperta, ki so minulo nedeljo šli k jutranji maši, so pričakovali duhovno oskrbo, dobili pa so jasen poziv k odločitvi pred volilno skrinjico. »Menimo, da je nedopustno in etično sporno, da se gospod župnik Jakob Trček politično opredeljuje. Smo verniki in vsi hodimo v cerkev zaradi vere in duhovne hrane ter tako ravnanje strogo obsojamo,« so zapisali v protestnem pismu, ki ga je podpisalo 20 občanov in ga v vednost posredovalo Škofiji Novo mesto.

Ruparju niso pustili peti

Nekdanji župan Tržiča, ki za to funkcijo znova kandidira, Pavel Rupar je želel peti na dobrodelnem koncertu za sanacijo posledic ujme v Jelendolu. Organizatorje je k temu pozval v videoposnetku na družbenem omrežju Facebook, »da skupaj zapojemo«, in to »brez pomoči občinskega denarja«.

Peti mu niso dali. Rupar je zato prek facebooka v zameno za donacijo Škofijski karitas podaril dve avtorski deli slikarja Vinka Hlebša. Akcija je bila uspešna, Rupar je po lastnih besedah zbral tisoč evrov.

Občina Moravče
V Moravčah so kradli predvolilne plakate.

V Moravčah izginili plakati

Policisti so nam potrdili, da so bili obveščeni o sumu kaznivega dejanja v Moravčah, kjer so neznani storilci odtujili sedem stojal s plakati, postavljenih na različnih krajih. Včeraj so bili policisti obveščeni še o poškodovanju jumbo plakata. Kaznivo dejanje jim je bilo naznanjeno, vendar je oškodovanec nato odstopil od pregona.

Poklicali smo župana Moravč Martina Rebolja, ki se v drugem krogu za to funkcijo znova poteguje zoper protikandidata Milana Balažica. Rebolj trdi, da ni podal prijave, je pa povedal, da so bili potrgani njegovi plakati in tudi plakati protikandidata. Policisti so ga sicer obiskali na domu, vendar ga v povezavi s preiskavo niso izprašali. »Kdo jim je to naredil, tega ne vem, vendar zatrjujem, da to nisem bil jaz,« je bil odločen Rebolj.

Arsenovič je grizel, dvakrat

Če odmislimo, da so Mariborčani v drugi krog volitev poslali Franca Kanglerja, ki so ga pred šestimi leti iz občine praktično nesli vstajniki, tedaj je največji incident mariborskih volitev gotovo okostnjak iz omare protikandidata Saša Arsenoviča. Gre za primer, ko je grizel svojega zaposlenega, ob katerem se pojavi več vprašanj kot odgovorov. Arsenovič trdi, da je zaposlenega v prst ugriznil v samoobrambi, vendar se je pojavil uradni zapisnik, iz katerega sledi, da je imel zaposleni ugriz tudi na predelu hrbta. Kaj Arsenovič s svojimi prijatelji v svojih gostilnah počne po koncu odpiralnega časa, se sprašujejo mnogi, ve pa ne nihče.