Pomoč preiskovalcem

VIDEO: Pohodnica ujela trenutek, ko je v Alpah strmoglavilo letalo

G.G.
30. 11. 2018, 16.57
Posodobljeno: 30. 11. 2018, 17.11
Deli članek:

Preiskovalci bodo pregledali posnetek, na katerem je 4. avgusta planinka v švicarskih Alpah ujela strmoglavljenje starodobnega letala.

Reuters
Letalo je strmoglavilo na nadmorski višini 2540 metrov.
Propelersko letalo iz leta 1939 je strmoglavilo v pobočju gore Piz Segnas, na nadmorski višini 2540 metrov.

V nesreči letala Junkers Ju-52 iz druge svetovne vojne je umrlo vseh 20 ljudi - 17 potnikov in trije člani posadke. Vsi so bili Švicarji, razen tričlanske družine iz Spodnje Avstrije.

V gorah se je tisti hip potikala švicarska pohodnica. V rokah je imela telefon, ko je blizu nje preveč nizko frčalo letalo. Najprej je letalo fotografirala, nato pa je nenaveden let še posnela. Zadnji hip, da je ujela strmoglavljenje.

Preiskovalci do danes niso ugotovili natančnega vzroka nesreče. Tehničnih težav niso zaznali, nekateri strokovnjaki pa domnevajo, da je letalo padlo v t.i. vrij. Gre za aerodinamični pojav pri krilih, ki je posledica kombinacije izgube vzgona in bočnega drsenja. Pri tem pride do avtorotacije, pri kateri letalo izgublja višino in se vrti okrog navpične osi v smeri krila, ki je izgubilo vzgon.

Kar se vidi na posnetku (skoraj navpično spadanje letala) bi lahko potrdilo domnevo, da je bil pilot v težavah zaradi tega pojava.

Posnetek so objavili na spletni strani švicarskega novičarskega portala Blick.