Upokojenski regres

Pri Bratuškovi zmedeni: "Ali gre za nagajanje pri drugih strankah ali za kaj drugega, ne vem"

T.L./STA
22. 11. 2018, 10.16
Posodobljeno: 22. 11. 2018, 10.17
Deli članek:

V DeSUS podpirajo ministrov predlog zakona o izvrševanju proračuna, v SAB ne.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V DeSUS so po besedah Franca Jurše s predlogom ministra Andreja Bertonclja glede upokojenskega regresa v noveli zakona o izvrševanju proračuna delno zadovoljni, zato upa, da bo v taki obliki tudi sprejet. Medtem pa v SAB opozarjajo, da predlog, ki za regres predvideva 140 milijonov evrov, prinaša nadaljnje varčevanje, zato ga ne bodo podprli.

V SAB bodo podprli predlog zakona, ki bo urejal regres upokojencev tako, da se bo varčevanje pri upokojencih končalo, a obstoječi predlog tega ne prinaša in zato ga ministri SAB ne bodo podprli, je ob prihodu na koalicijsko srečanje pred današnjo sejo vlade, na kateri bodo potrjevali predlog novele zakona o izvrševanju proračuna za leti 2018 in 2019, dejala podpredsednica SAB in vodja poslanske skupine Maša Kociper.

Regresu upokojencev je po njenih besedah s predlogom ministra za finance namenjenih manj sredstev kot pred krizo. Kociprova je ob tem spomnila na koalicijsko zavezo, ki predvideva izplačilo regresa upokojencem v dveh višinah, kar bi skupaj pomenilo 178 milijonov evrov.

"Ali gre za nagajanje pri drugih strankah ali za kaj drugega, ne vem, a res ne razumemo, zakaj do tega ne bi prišlo," je dejala Kociprova dejala. Podobno so sicer v SAB poudarili že na sredini večerni novinarski konferenci po seji sveta stranke. Danes se bodo po besedah Kociprove poskušali dogovoriti, "ker nam kriza ni v interesu".

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je ob prihodu na koalicijsko srečanje novinarjem povedal, da so v sredo prejeli ministrov predlog. "Verjetno med nami ni nikogar, ki ne bi želel, da bi bila vreča denarja večja in bi lahko po interesnih področjih podelili še več denarja. A glede na to, da smo v preteklosti sprejeli zakon, ki nas finančno omejuje, se moramo temu primerno obnašati," je opozoril.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec izjav pred koalicijskim srečanjem ni želel dati, prav tako ne prvak SMC Miro Cerar in namestnica vodje poslanske skupine SMC Janja Sluga.

V preteklih dneh so odmevala javna nesoglasja koalicijskih partnerjev, zlasti SAB in DeSUS, glede dogovora o regresu upokojencev na sobotnem koalicijskem srečanju.

Nesoglasja je v sredo presekal minister za finance Bertoncelj, ko je na vlado poslal med omenjenima strankama neusklajen predlog novele zakona o izvrševanju proračuna, ki vključuje tudi izplačevanje letnega dodatka za upokojence. Temu je namenjenih skupno 140 milijonov evrov, dodatek pa bi bil izplačan v petih razredih.

Če se partnerji ne bodo uskladili in bo vlada glasovala o obstoječem predlogu novele zakona ter ga SAB ne bo podprl, utegne to še nekoliko poslabšati odnose v koaliciji.

Predlog novele zakona o izvrševanju proračuna odgovarja na dodatne obveznosti, ki jih je za leto 2019 prevzela država.