Slovenija

Rak prostate pobira vedno večji davek

Dženana Kmetec
22. 11. 2018, 10.00
Deli članek:

Številke so vedno višje.

Profimedia
Po vzrokih smrti v Sloveniji je rak na drugem mestu.

Primerjava umrljivosti zaradi raka prostate v Sloveniji v zadnjih letih kaže precejšen porast. Leta 2015 je zaradi te bolezni umrlo 405 moških, deset let pred tem 307.

Rak prostate je najpogostejši rak moških, predvsem starejših. Letno v Sloveniji za to boleznijo zboli okrog 1500 moških, nekaj manj kot tretjina jih umre. Kot pri ostalih oblikah raka sta tudi pri tem ključni zgodnje odkrivanje znakov in pravočasno zdravljenje. Gre za diagnozo, ki je najpogosteje postavljena moškim, starejšim od 65 let.

Kako pomemben je pravočasen obisk zdravnika, vse od leta 2003 opozarja mednarodno gibanje Movember. Začelo se je v Avstraliji in preraslo v globalno gibanje, ki povezuje milijone po vsem svetu.

KAKO JE PRI NAS?

Podatki Registra raka Republike Slovenije (Slora) kažejo, da letno za rakom zboli okrog sedem tisoč moških, petina vseh prav za rakom prostate (podatki za leto 2014).

»Število primerov se iz leta v leto veča tudi zaradi strogega upoštevanja izvida testa PSA (preseganja mejne ravni za prostato specifičnega antigena). V dobri tretjini primerov tako postavljene diagnoze rak namreč nikoli ne napreduje in ne povzroči pomembnejših kliničnih težav; bolezni sploh ne bi odkrili, če je ne bi iskali. Žal pa medicina še ne zna napovedati, kateri primer bo napredoval in kateri ne, zato se mnogi moški raje odločijo za operacijo, kot da bi v negotovosti redno hodili na kontrolne preglede,« pojasnjujejo v Zvezi slovenskih društev za boj proti raku.

ŠTEVILKE STRMO NAVZGOR

Po vzrokih smrti v Sloveniji je rak na drugem mestu. Statistika obolelih za rakom prostate kaže, da število obolelih v zadnjih 20 letih strmo narašča. Leta 1985 je bilo 166 moških, ki so zaradi te bolezni umrli, leta 2015 pa že 405. Spodbudna novica pa je, da se delež bolnikov, ki preživijo s to diagnozo, povečuje. Verjetnost preživetja se je v zadnjih letih, tudi z novimi medicinskimi pristopi, krepko povečala. Leta 1985 je deset let (s to diagnozo) preživelo okrog 30 odstotkov bolnikov, leta 2010 pa že 72,9 odstotka.

TEŽAVA: ČAKALNE DOBE

Po odkritju bolezni je seveda ključno pravočasno zdravljenje, pri tem pa nemalokrat nastane problem zaradi pomanjkanja urologov. Po podatkih, dostopnih na spletu, se na prvi urološki pregled (redno) v UKC Maribor čaka 118 dni; kdor bi se naročil zdaj, bi bil na prvem pregledu marca 2019. Podoben termin je tudi za prvi pregled pri urologu v ZD dr. Adolfa Drolca v Mariboru, še daljša čakalna doba pa je v Murski Soboti. Bistveno krajša naj bi bila čakalna vrsta v UKC Ljubljana, v Novem mestu in Izoli ter seveda samoplačniških ambulantah.

Če je na napotnici označeno, da je pregled potreben zelo hitro, bi bil prvi termin v javnem zavodu čez 20 dni.

slora
Število umrlih zaradi raka prostate po letih.