Imena

Prihajajo Liam, Svit, Dalibor, Tara in Zarja

Mirko Vorkapić
22. 11. 2018, 08.00
Posodobljeno: 22. 11. 2018, 12.05
Deli članek:

Prebivalci Slovenije imamo 55.520 različnih imen in 118.491 različnih priimkov, kažejo podatki Statističnega urada RS (Surs).

Dreamstime
Pestrost imen prebivalcev Slovenije se kaže tudi v številu unikatnih imen, torej imen, s katerimi je poimenovana le po ena oseba.

V začetku letošnjega leta so med prebivalci Slovenije našteli 55.520 različnih imen (26.497 moških in 29.023 ženskih). Seznam različnih imen se vsako leto podaljša, v zadnjem letu se je podaljšal za 875 imen. Pestrost imen prebivalcev Slovenije se kaže tudi v številu unikatnih imen, torej imen, s katerimi je poimenovana le po ena oseba. Takih je bilo na začetku leta 38.725 ali 70 odstotkov. Najmanj desettisočkrat pa se med prebivalci Slovenije pojavi 27 imen (19 moških in osem ženskih). Najpogostejša imena med moškimi so Franc, Janez, Ivan, Anton in Marko, med ženskimi pa Marija, Ana, Maja, Irena in Mojca. Z imenom Marija je poimenovanih 55.190 prebivalk Slovenije ali povprečno vsaka devetnajsta, z imenom Ana pa vsaka enainštirideseta. V Sloveniji je tudi 23.554 Francev ali povprečno vsak štiriinštirideseti prebivalec. 

Nova in stara imena 

Na lestvico 200 najpogostejših moških imen so se v zadnjem letu uvrstila štiri nova, in sicer Liam, Svit, Nace in Dalibor. Imena Ignac, Bruno, Adolf in Amir pa so z omenjenega seznama izginila. Z lestvice najpogostejših 200 ženskih imen sta izginili Manja in Liljana, na novo pa sta se na njej pojavili Tara in Zarja. V zadnjem letu se je med ženskami najbolj zmanjšalo število Marij (za 1781), An (za 474), Jožef (za 335) in Frančišk (za 333), med moškimi pa število Francev (za 776), Jožefov (za 570) ter Antonov (za 527). Najbolj pa se je povečalo število prebivalk z imeni Zala, Ema in Eva ter prebivalcev z imeni Luka, Mark in Filip. Ta imena je dobilo največ lani rojenih otrok. V povprečju so najmlajši prebivalci Liami (4,8 leta), med prebivalkami pa Zoje (7,4 leta). Povprečno najstarejši so moški z imenom Frančišek (74,6 leta) ter ženske z imenom Matilda (76,4 leta).

STA
Statistični urad

Prepovedana imena

Ponekod po svetu so določena imena prepovedana, saj žalijo otroka, družbo, verska čustva ali državo. V Nemčiji so na seznamu prepovedanih imen Adolf Hitler, Osama Bin Laden, Kohl, Matt in Stompie; v Franciji Nutella, Mini Cooper, Prince William, Strawberry in Deamon; na Danskem Monkey, Anus, Pluto, Ashleiy, Akobp; v Mehiki Facebook, Rambo in Batman; Na Novi Zelandiji Lucifer, Sex Fruit, Fat Boy, Talula Does The Hula From Hawaii; na Portugalskem pa Nirvana, Rihanna, Viking, Jimmy in Sayonara. Na Danskem denimo obstaja seznam 7000 dovoljenih imen, podobno tudi na Islandiji. Če starši želijo dati otroku drugačno ime, morajo dobiti dovoljenje z oddelka za raziskovanje imen oziroma komiteja za imena. V ZDA, kjer prepovedi v skladu z ustavno vrednoto svobode govora ni, nekateri izbirajo bizarna imena, na primer Vagina (nožnica) ali Post Office (pošta).

Pri nas ni prepovedanih

V nasprotju z nekaterimi zahodnimi državami v Sloveniji seznam prepovedanih osebnih imen ne obstaja. Pravila o imenu in priimku so zapisana v Zakonu o osebnem imenu. Ta zakon določa, da je »osebno ime pravica državljana in služi za razločevanje ter identifikacijo fizičnih oseb /… / Osebno ime državljanu zagotavlja identiteto, varstvo njegove osebnost in dostojanstva«. Vseeno pa zakon navaja, da se ta pravica lahko omeji v izjemnih primerih. Če denimo upravna enota ugotovi, da bi osebno ime lahko škodovalo koristim otroka, lahko o tem obvesti starše. »Če starši v petnajstih dneh otroku ne določijo novega osebnega imena, pristojni organ v matični register vpiše otroka z imenom, ki so mu ga določili starši, in o tem obvesti pristojni center za socialno delo, ki lahko ukrepa v skladu s svojimi pristojnostmi v zvezi z vzgojo in varstvom otrok.«