So se ga odkrižali?

Ruski vodja vohunov po domnevnem polomu, ki naj bi bila zastrupitev z novičokom, nenadoma umrl

R.T.
22. 11. 2018, 08.05
Posodobljeno: 22. 11. 2018, 08.17
Deli članek:

Umrl naj bi po dolgotrajni bolezni.

Reuters
Preiskava v Salisburyju ob zastrupitvi Skripala.

Ruska tiskovna agencija TASS poroča, da je preminil polkovnik Igor Korobov. Imel je 63 let. Zapisali so le, da je umrl po dolgotrajni bolezni.

Glava GRU

Korobov je bil tisti, ki je koordiniral odziv na domnevno zastrupitev z novičokom v Salisburyju marca lani. Britanski mediji pišejo, da ga je ruski predsednik Vladimir Putin zaradi nesposobnosti, prikazane v zvezi z omenjenim primerom, ostro discipliniral. Vidno pretresen po soočenju z glavo Rusije naj bi se doma zgrudil. Spomnimo, Britanci so kot atentatorja na Sergeja in Julijo Skripal identificirali dva agenta ruske vojaške obveščevalne službe GRU.

Nekdanji sovjetski pilot je leta 1980 zakorakal v vohunske vode. Januarja 2016 se je povzpel na sam vrh omenjene obveščevalne službe. Temu navkljub je o njegovem zasebnem življenju razen tega, da je bil poročen in imel dve hčerki, znanega le malo. GRU je pod njegovo taktirko prevzela pomembno vlogo v ruskem kibernetskem vojskovanju.

Podobne okoliščine?

V sumljivih okoliščinah je umrl tudi Korobov predhodnik Igor Sergun. Ruski mediji so sicer pisali, da je bila njegova smrt januarja 2016 posledica odpovedi srca, a to ni utišalo poročanj iz tujine, da naj bi ga ubili v Bejrutu, kjer da je bil na tajni odpravi. Kremelj je vse zanikal.