Našli so ga

Policija ve, kdo je po Velenju lepil plakate z nacistično vsebino

T.L.
22. 11. 2018, 10.30
Posodobljeno: 22. 11. 2018, 10.40
Deli članek:

Kazensko so ga ovadili zaradi javnega spodbujanja sovraštva nasilja ali nestrpnosti, za katerega je predpisana kazen do dveh let.

Bobo
Fotografija je arhivska.

Policija je letos poleti, 23. junija, prejela obvestilo, da je neznanec v Velenju nalepil šest plakatov z nacistično vsebino. Na plakatih je bila na velenjskem grbu natisnjena svastika z napisom "za raso" in častnik nemške vojske z odlikovanjem viteškega križa.

Plakati so s svojo vsebino vznemirili številne ljudi po vsej državi in ne le po Velenju, s čimer je bil, kot zdaj sporočajo iz policije, ogrožen tudi javni red in mir.

Celjski kriminalisti so takoj po prijavi začeli z zbiranjem obvestil ter drugimi klasičnimi policijskimi ukrepi. Plakate so poslali na pregled nacionalnemu forenzičnemu laboratoriju, na podlagi odredbe celjskega okrožnega sodišča pa so pridobili odredbo za hišno preiskavo pri mladoletniku, doma z območja Policijske uprave Celje. Mladoletniku so zasegli računalnik, mobilni telefon ter druge naprave. Z navedenimi ukrepi so pridobili dovolj dokazov, ki pričajo o tem, da je v času storitve kaznivega dejanja mladoletnik iz svetovnega spleta pridobil nacistične simbole ter na svojem računalniku izdelal in natisnil spornih šest plakatov, ki jih je nalepil v Velenju.

V preiskavi so kriminalisti še ugotovili, da je dejanje storil sam in da motiv za dejanje ni povezan s problematiko ekstremističnih skupin. Mladoletnega osumljenca so kazensko ovadili zaradi suma storitve kaznivega dejanja javno spodbujanje sovraštva nasilja ali nestrpnosti, za katerega je predpisana kazen do dveh let.