Proračun in upokojenci

Bratuškova prevzema "Erjavčeve" upokojence in retoriko?

T.L./STA
22. 11. 2018, 08.26
Posodobljeno: 22. 11. 2018, 10.18
Deli članek:

V primeru neuskladitve koalicije glede izplačila regresa upokojencev, bo SAB proti zakonu o izvrševanju proračuna. Glede morebitnega razpada koalicije zaradi glasovanja proti noveli zakona o izvrševanju proračuna pa je dejala, da "filma", da bi se koalicija končala samo zato, ker nekdo zahteva spoštovanje koalicijske pogodbe, še nismo videli.

Bobo
Erjavec in Bratušek

Vlada ima danes na dnevnem redu predlog novele zakona o izvrševanju proračuna, ki odgovarja na dodatne obveznosti, ki jih je za leto 2019 prevzela država. Koalicijske stranke so se o njem usklajevale v soboto, ko je ostalo odprto vprašanje glede letnega dodatka za upokojence, ali je predlog finančnega ministra zadovoljiv za vse, pa bo znano danes.

Ob napovedi Bratuškove se lahko spomnimo poskusov postavljanja zahtev, če uporabimo prijazno besedo, ki si ga je v številnih koalicijah, v katerih je sodeloval Erjavec s stranko DeSUS, privoščil prvak stranke DeSUS. In če je Bratuškova svojo volilno bazo našla v upokojencih, ki so bili sicer vsa leta "Erjavčev teritorij", je očitno prevzela tudi Erjavčevo retoriko postavljanja zahtev v, recimo temu, majavih koalicijah.

Ker se je vlada z občinami dogovorila za zvišanje povprečnine, bo v letu 2019 potrebnih dodatnih 32,5 milijona evrov, zaradi druge uskladitve pokojnin v jeseni pa še sedem milijonov evrov. Dodatnih šest milijonov evrov odhodkov bo nastalo v proračunu tudi zaradi vzpostavitve novega proračunskega sklada, ustanovljenega za razvoj nevladnih organizacij.

Počilo med Bratuškovo in stranko DeSUS

Za izplačilo letnega dodatka za upokojence naj bi bilo po predlogu, ki ga je v sredo na vlado posredoval minister za finance Andrej Bertoncelj, namenjenih 140 milijonov evrov, kar pomeni dodatnih 18 milijonov evrov, izplačan pa bi bil v petih razredih. S tem je minister presekal javna nesoglasja DeSUS in SAB glede tega vprašanja: DeSUS se namreč zdi najbolj pravično izplačilo dodatka v petih razredih, SAB pa si ga želi v treh razredih, vendar bi to zahtevalo več denarja. SAB je sicer v sredo napovedala, da bo glasovala proti noveli, če se koalicija pred sejo vlade ne bo uskladila.

V SAB si po besedah njene predsednice Alenke Bratušek želijo le spoštovanja koalicijske pogodbe, ki predvideva, da se varčevanje pri upokojencih konča. Če v četrtek pred sejo vlade koalicija ne bo dosegla soglasja o izpolnjevanju koalicijskih zavez, torej tudi izplačila regresa upokojencem, bodo v SAB glasovali proti zakonu o izvrševanju proračuna.

"Zadnja dva dni poslušamo in smo deležni neutemeljenih obtožb, ki padajo name osebno in tudi na našo stranko. To samo zato, ker želimo spoštovanje koalicijske pogodbe, kjer je določeno, da se varčevanje tudi pri upokojencih konča," je pojasnila Bratuškova v sredo zvečer na novinarski konferenci po seji sveta stranke.

V predlogu, ki ga imajo na mizi, pa se pri upokojencih po njenih besedah še vedno varčuje. Poudarila je tudi, da je v sprejetem proračunu za leto 2019 zagotovljenega dovolj denarja, da se varčevanje pri upokojencih konča.

Po besedah generalnega sekretarja stranke Jerneja Pavliča, bi se morala DeSUS in SAB po sobotnem koalicijskem vrhu dogovoriti le o številu razredov glede izplačevanja letnega dodatka za upokojence. Minister za finance Andrej Bertoncelj pa jim je po besedah Pavliča po vrhu zagotovil, da bodo sredstva za polno izplačevanje regresa brez varčevanja zagotovljena, če bo do dogovora o številu razredov prišlo.

Bratuškova je pojasnila, da bi se s predsednikom Erjavcem glede tega verjetno uskladila, če bi se uspela dobiti. Dodala je, da je v torek popoldne predlog stranke poslala na več naslovov, odgovora na to, ali je za DeSUS, Bertonclja in predsednika vlade Marjana Šarca sprejemljiv, pa še ni dobila, je zatrdila.

Če pred sejo vlade, ki bo v četrtek obravnavala predlog novele zakona o izvrševanju proračuna, ki vključuje tudi izplačevanje letnega dodatka za upokojence, v koaliciji ne bodo našli soglasja, bodo po besedah predsednika sveta SAB Romana Jakiča ministri in nato tudi poslanci SAB glasovali proti zakonu.

Bratuškova je glede očitkov o njenem soliranju oziroma soliranju SAB odvrnila, da če je soliranje to, da zahtevajo izvrševanje koalicijske pogodbe, potem solirajo.

Glede morebitnega razpada koalicije zaradi glasovanja proti noveli zakona o izvrševanju proračuna pa je dejala, da "filma", da bi se koalicija končala samo zato, ker nekdo zahteva spoštovanje koalicijske pogodbe, še nismo videli.