Predstavniki policijskih sindikatov so razočarani nad ponudbo vlade za reševanje njihovih stavkovnih zahtev. Zato bo v četrtek policijski stavkovni odbor odločal o zaostritvi stavke, so napovedali po današnjem nadaljevanju pogajanj z vladno stranjo.

"Z današnjim dnem smo naleteli na določen zid, zaradi katerega se bomo v četrtek sestali na stavkovnem odboru in odločali o zaostritvi stavke," je po današnjem srečanju povedal predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič. Vladna ponudba za reševanje njihovih stavkovnih zahtev namreč vsebuje predloge, ki so "nižje od prvih predlogov v februarju".

"Kot bi se zbudili februarja," je vladno ponudbo ocenil tudi generalni sekretar Sindikata policistov Slovenije Sebastjan Korošec. Kot je dodal, so nad ponudbo razočarani, saj po njegovih besedah sindikalna stran na mizo ni dobila ničesar. Zato bodo v četrtek sprejeli odločitev, kako naprej.

Vladna stran po besedah vodje vladne pogajalske skupine Petra Pogačarja stavko policistov jemlje izredno resno, vendar pa iskanje soglasja terja napor na obeh straneh. Poleg tega mora vlada zahteve vsake stavkovne skupine vedno pogledati skozi prizmo celotnega javnega sektorja.

"Mi se pogajamo praktično cele dneve z različnimi stavkovnimi skupinami, ki imajo različne stavkovne zahteve, vsako moramo ovrednotiti skozi pogled na celotni javni sektor, predvsem z vidika javnofinančnih omejitev, ki ji jih imamo," je poudaril.

Policisti sicer od 1. oktobra nadaljujejo stavko, ki so jo začeli 12. februarja, nato pa sredi marca zamrznili, v četrtek pa bo skupni stavkovni odbor obeh sindikatov odločal o njeni zaostritvi.

Kaj zahtevajo

Policijski sindikat sicer v pogajanjih z vlado med drugim zahtevajo ponovno vzpostavitev razmerij, ki so bila porušena z dvigom plač nekaterim skupinam v letu 2017. S stavkovnim sporazumom leta 2016 sta policijska sindikata namreč z vlado dosegla sporazum, ki je policistom prinesel višje plače, a so bila leto pozneje v okviru odprave plačnih anomalij določena boljša vrednotenja delovnih mest tudi pri drugih pooblaščenih uradnih osebah.

Obenem pa zahtevajo tudi posebno nagrado za vsako leto opravljenega dela, nadomestilo za dolžnost ukrepanja ob vsakem času, ovrednotenje prepovedi članstva v političnih strankah in odpravo anomalij pri poklicnem in starostnem upokojevanju.