Čakajo nas precejšnje spremembe vremena, saj naj bi se v prihodnjem tednu v naše kraje postopoma vendarle priplazil vonj po zimi. Možno je tudi sneženje do nižin, napovedujejo vremenarji meteorološke službe Severe Weather Europe, ki se v svojem tedenskem pregledu kot običajno zanašajo na nekoliko dolgoročnejše prognoze računalniških modelov. Ker na vreme vpliva širok nabor med seboj povezanih dejavnikov, so takšne napovedi zgolj nekakšen pričakovan okvir, v katerega ni vklesana nobena gotovost.

Kot so zapisali na spletišču Neurje.si, se bo »anticiklon, ki zadnje dni vztraja nad nami, pomaknil proti severu Evrope in po svoji vzhodni strani odprl pot hladnemu zraku proti Alpam in Sredozemlju.« Medtem ko bodo na severu in severovzhodu Evrope še naprej uživali v temperaturah, ki so precej višje za to obdobje običajnih, se bo konec tedna v vzhodno, dele osrednje Evrope in na Balkan prikradel malodane polarni mraz. Iberski polotok in jugovzhod Sredozemlja bo zalil dež.

mraz, temperature
Severe Weather Europe
Prikaz temperaturnih odklonov v soboto.

Hladna zračna masa se namreč iz jugovzhoda Rusije počasi premika proti zahodu in jugozahodu. Danes je v mraz že oklenila črnomorsko regijo, jutri pa jo bodo za nohti občutili tudi prebivalci na jugu Balkanskega polotoka, napovedujejo pri Severe Weather Europe. Ta vzorec se bo nadaljeval do naslednjega tedna, ko bomo v polarnem mrazu pristali tudi v Sloveniji. Padavin po napovedih naših vremenarjev do konca tedna sicer ni pričakovati, a bomo, kot so zapisali na Neurje.si, lahko »končno (ali pa tudi ne) oblekli bunde,« saj bodo »dnevne temperature čez vikend dosegale vrednosti med 8 in 12  stopinj Celzija, medtem ko se bodo jutranje marsikje približale ledišču.« Dodajajo, da nad naše kraj večji val mrzlega zraka prihaja ob začetku prihodnjega tedna, ko bo »proti Sredozemlju hitro pljusknil mrzel arktični zrak.« Okrepil se bo veter, na Primorskem bo zagrozila burja, »v igri pa je tudi nekaj sneženja,« zaključujejo.

mraz, temperature
Severe Weather Europe
Prikaz temperaturnih odklonov v nedeljo.

Pri Severe Weather Europe so objavili tudi animacijo, ki prikazuje verjetno sneženja v Evropi v naslednjih desetih dneh. Ogledate si jo lahko spodaj.