Trilateralna komisija

Rockefellerjev klub vplivnih ta konec tedna v Ljubljani

STA/B.K.
14. 11. 2018, 10.49
Posodobljeno: 14. 11. 2018, 11.13
Deli članek:

Ljubljana bo ta konec tedna gostila letno evropsko srečanje Trilateralne komisije, zasebne organizacije, ustanovljene na pobudo Davida Rockefellerja.

Profimedia
Preminuli ameriški bankir in milijarder David Rockefeller.

Rdeča nit srečanja bo gospodarska prihodnost Evrope v luči 10-letnice propada investicijske banke Lehman Brothers, s čimer se je uradno začela finančna kriza, ki je zajela ves svet.

Na srečanju, ki ga bo gostil evropski član predsedstva Trilateralne komisije Jean-Claude Trichet, tudi bivši predsednik Evropske centralne banke, pričakujejo več kot 200 članov in gostov. Člani Trilaterale, teh je 390, se srečujejo enkrat letno, na srečanju pa izmenjajo poglede in razpravljajo o najpomembnejših trenutnih izzivih naše družbe, so sporočili iz Gorenja.

Srečanje se bo v petek začelo s Trichetevim nagovorom, goste bosta pozdravila tudi premier Marjan Šarec in slovenski član Trilaterale, predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac. Goste bo sprejel tudi predsednik republike Borut Pahor.

"Pripravili smo res izjemen tridnevni program, ki bo odlična osnova za kakovostno in odprto razpravo med člani," je dejal Trichet in dodal: "Govorili bomo o ključnih temah za prihodnost Evrope, od migrantske krize do čezmejnega sodelovanja, ki je zastalo zaradi strahu pred morebitnimi globalnimi trgovinskimi vojnami."

Trichet pričakuje vneto in konstruktivno razpravo, ki bo predstavljala kakovosten vpogled v dogajanje svetu in bo osnova za usmerjanje ekonomskih in družbenih politik prihodnosti. "Takšnih, ki bodo koristile vsem," je dodal.

Bobinac je ob tem izrazil zadovoljstvo, da letošnje srečanje Trilaterele gosti Slovenija. "To srečanje je izjemna priložnost, da Slovenija okrepi svojo vlogo vodilne države v regiji in kot pomembna igralka v svetovnem gospodarstvu. Ne samo, da bo to odličen dogodek za več kot 200 izjemnih posameznikov, članov Trilaterale, ki se bodo srečanja udeležili, temveč tudi za goste, ki bodo imeli dostop do najbolj vplivnih in najbolje obveščenih posameznikov na svetu," je dejal.

Trilaterala od ustanovitve leta 1973 svetovnim voditeljem iz politike, poslovnega sveta in civilne družbe omogoča platformo za odprt dialog.

Slovenija je članica Trilaterale od leta 1998, ko je član postal Marko Voljč, takratni predsednik uprave NLB. Voljč je bil član Trilaterale do leta 2017, ko je predsedstvo Trilaterale za njegovega naslednika izbralo Bobinca, ki je hkrati postal tudi član izvršnega odbora Trilaterale.

Slovenija je leta 2014 dosegla še en mejnik, ko je Žiga Vavpotič, danes predsednik upravnega odbora podjetja Outfit7, postal član prve evropske skupine v okviru štipendijskega programa Davida Rockefellerja, ki deluje v okviru Trilaterale. Tri leta za tem se mu je v programu pridružil še en član iz Slovenije, in sicer Mark Boris Adrijančič iz podjetja Uber.

"Tako je Slovenija postala ena izmed najbolj zastopanih in najbolj aktivnih držav glede na število prebivalcev v Trilaterali. Organizacija letnega srečanja v Sloveniji je tako naslednji korak pri vzpostavitvi položaja države v tej globalno pomembni organizaciji," so še navedli v Gorenju.