Naši sosedje

Brezdomce pred sodišče, študije spola prepovedane, predsednik pa k Pahorju

T.L./STA
18. 10. 2018, 13.17
Posodobljeno: 18. 10. 2018, 15.19
Deli članek:

Na povabilo predsednika Pahorja prihaja predsednik naše sosednje države, o kateri se v zadnjem času veliko piše predvsem zaradi kontroverznosti političnih odločitev.

Profimedia
Orban in Ader sta bila nekoč tesna zaveznika.

V petek k predsedniku Borutu Pahorju prihaja madžarski predsednik Janos Ader. Na obisk ga je povabil Pahor. Uradni obisk predsednika Madžarske sodi v okvir prizadevanj Slovenije, da ohranja z vsemi štirimi sosednjimi državami zgledne, urejene in iskrene prijateljske odnose. V pogovorih z Aderjem se bo Pahor zavzel za nadaljnjo krepitev dobrososedskih odnosov med državama, dobro sodelovanje v okviru Evropske unije in povezovanje v regionalnih povezavah, so pred obiskom zapisali v Pahorjevem kabinetu. 

O Madžarski se v zadnjem času v evropskih medijih piše predvsem zaradi ukrepov, ob katerih marsikdo vprašljivo povzdigne obrvi in se vpraša, kako je dandanes to mogoče. In ne, ne gre za madžarsko "borbo" proti migrantom, ki jih vladajoči del Madžarske na svojem ozemlju ne želi, in "vojno" s Georgom Sorosom, ameriškim milijarderjem madžarskih korenin, ki je zaradi politike in potez Viktorja Orbana iz Madžarske preselil svojo fundacijo. Naj spomnimo: madžarska vlada je junija 2017 v 19 milijonov evrov težki nacionalno kampanjo razobesila velike plakate s fotografijo nasmejanega Sorosa in jih opremila z različnimi gesli, uperjenimi proti priseljencem. Je pa Madžarska trenutno zapletena tudi v oster spor z EU glede vladavine prava in spoštovanja evropskih vrednost, zaradi poročila o kršitvah temeljnih evropskih vrednot na Madžarskem pa je evropski parlament prvič v zgodovini začel postopek za sprožitev 7. člena pogodbe EU.

Prepovedali študije spola ... 

Madžari pa so se v zadnjem tednu "izkazali" še z dvema potezama: uveljavitvijo prepovedi spanja na ulicah za brezdomce in prepovedjo študije spola na univerzah. Odlok o prepovedi študij spola je sicer datiran na minuli petek, vlada v Budimpešti pa je že avgusta napovedala, da ne bo več dopustila študij spola. To je upravičila z domnevnim pomanjkanjem povpraševanja absolventov po študiju tega skupka znanstvenih disciplin, ki analizirajo spol oz. njegovo družbeno oz. kulturno determiniranost.

V akademskem prostoru so to označili za hud napad na svobodo znanosti in raziskav. 

Orbanova vlada propagira v preteklost zazrte družinske vrednote in spolne vloge. V skladu s takšno politiko naj bi spolne študije spodkopavale "temelje krščanske družine".

Ader je sicer predsednik Madžarske od leta 2012. Istega leta je svoj prvi predsedniški mandat začel tudi Pahor. Marca lani je bil Ader, ki velja za zaveznika madžarskega premierja Viktorja Orbana, v parlamentu z veliko večin glasov ponovno izvoljen za petletni mandat. Odnosi med Orbanom in Aderjem, soustanoviteljem Orbanove stranke Fidesz, so se nekoliko skalili, ko je slednji zavzel nevtralno držo glede madžarskega referenduma o begunskih kvotah leta 2016. Je pa letos kljub mednarodnemu nasprotovanju in množičnim demonstracijam podpisal zakonodajni paket imenovan Stop Soros, s katerim Madžarska kriminalizira dejavnosti v podporo prosilcem za azil. Vloga madžarskega predsednika je sicer predvsem ceremonialna.

... prvi brezdomec pred sodiščem

No, so pa na Madžarskem dva dni po začetku prepovedi spanja na ulicah pred sodišče privedli prvega brezdomca. Kot je v sredo zvečer poročal madžarski novičarski portal 444.hu, so policisti prijeli moškega, ki je spal na klopi v parku v mestu Gödöllö blizu Budimpešte. Okrožno sodišče v Gödöllöju je brezdomcu izreklo opomin.

Na Madžarskem od ponedeljka velja prepoved spanja na ulicah, brezdomstvo pa pomeni kršitev ustave. Po novi zakonodaji morajo policisti brezdomcem, ki jih zasačijo pri spanju na prostem, najprej izreči opozorilo. Po treh opozorilih v 90 dneh policija začne postopek proti brezdomcu, ki se lahko konča s programom družbeno koristnega dela ali zaporom. Odvzeli jim bodo lahko tudi premoženje.

Pri primeru v mestu Gödöllö po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ni jasno, ali so ga policisti dejansko trikrat opozorili, preden so ga aretirali, vklenili v lisice in odpeljali na sodišče.

Mednarodne organizacije in združenja za človekove pravice na Madžarskem so do nove zakonodaje kritični, češ da je nečloveška.

Tuje agencije: Brezdomcev na ulicah dejansko ni videti

Vlada v Budimpešti poudarja, da je prepoved v prid celotni družbi. Njen cilj je zagotoviti, da brezdomcev ponoči ne bo na ulicah in da bodo lahko državljani neovirano uporabljali javni prostor. Po poročanju tujih agencij od ponedeljka v središču Budimpešte dejansko ni videti nobenih brezdomcev.