Zavrnil poročilo

Orban: To je obsodba Madžarov, ker ne želijo živeti v "državi migrantov"

T.L./STA
11. 9. 2018, 17.00
Posodobljeno: 11. 9. 2018, 19.14
Deli članek:

Orban je sicer uvodoma dejal, da so se evropski poslanci že odločili in da bo večina poročilo podprla, s tem pa da se bodo evropski poslanci odpovedali Madžarski, ki je prelivala svojo kri za svobodo in demokracijo ter pomembno prispevala k veliki zgodovini Evrope.

Profimedia
Viktor Orban

Madžarski premier Viktor Orban je danes v nastopu na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Bruslju poročilo o kršitvah evropskih vrednot na Madžarskem zavrnil kot "žalitev", "izsiljevanje" in "obsodbo" Madžarov, ker ne želijo živeti v "državi migrantov".

Orban je sicer uvodoma dejal, da so se evropski poslanci že odločili in da bo večina poročilo podprla, tako da njegov govor ne bo spremenil njihovih mnenj, a ob tem opozoril, da s tem ne bodo obsodili vlade, temveč državo in narod.

V primeru Madžarske sicer bode v oči dejstvo, da Evropska komisija doslej še ni predlagala uporabe 7. člena, kar je sicer storila v primeru Poljske, čeprav se kršitve na Madžarskem pojavljajo že bistveno dlje.

7. člen predvideva kompleksen proces. Skrajni ukrep je odvzem glasovalnih pravic, za kar pa je potrebno soglasje, ki ga v primeru Poljske ni, saj je Orban že na začetku napovedal veto na takšno odločitev. V zameno lahko verjetno pričakuje podobno zagotovilo Poljske.

Opozoril je tudi, da se bodo evropski poslanci s tem odpovedali Madžarski, ki je prelivala svojo kri za svobodo in demokracijo ter pomembno prispevala k veliki zgodovini Evrope.

"Poročilo žali Madžarsko in čast madžarskega naroda," je poudaril in evropskim poslancem očital, da želijo izločiti narod iz odločanja v EU. Madžarska se ne bo pustila izsiljevati, pripravljena je na evropske volitve naslednje leto, je še dejal.

Razprava o poročilu o kršitvah evropskih vrednot na Madžarskem, ki vključuje poziv k uporabi 7. člena pogodbe EU, ki v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic, se je sicer začela z zapletom, ker je Orban zamujal.

Poročevalka Judith Sargentini je že mislila, da Orbana ne bo, a je madžarski premier prikorakal v dvorano sredi njenih uvodnih besed. Očitala mu je, da se je želela rokovati z njim, a to ni bilo mogoče, ker je zamudil.

Sargentinijeva, nizozemska evroposlanka iz vrst Zelenih, je poudarila, da poročilo priča o jasnem tveganju resnih kršitev evropskih vrednot na Madžarskem, in kolegom položila na srce, da so dolžni ukrepati.

Prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans jo je podprl: "Žal Evropska komisija deli skrbi, izražene v poročilu." Med drugim je naštel navedbe glede korupcije, kršitve pravic Romov in spodkopavanje neodvisnosti sodstva. Obljubil je, da bodo nepopustljivi. 


V EPP bodo o glasovanju odločili na drevišnjem sestanku. Vodja skupine EPP Manfred Weber, ki je bil danes kritičen do nekaterih Orbanovih potez, je nakazal, da bo morda potreben dialog na podlagi 7. člena in uvrstitev te teme na dnevni red članic unije, saj je prav, da se te iskreno pogovorijo.

V primeru sprejetja parlamentarnega poročila, za kar je sicer potrebna dvotretjinska večina, bodo namreč na potezi članice. Vodja skupine S&D Udo Bullmann je Orbanu očital, da ne razume, za kaj gre, in da je na čelu najbolj koruptivne vlade v EU. 

Vodja liberalcev (Alde) Guy Verhofstadt in predstavnik Zelenih Philippe Lamberts sta opozorila, da Madžarska danes ne bi izpolnila pogojev za vstop v EU. 

Odločno je Orbana podprl član zmernih evroskeptikov, Evropskih konservativcev in reformistov (ECR), Ryszard Legutko, sicer član poljske vladajoče stranke PIS, ki je poročilo označil za napad na demokratično izvoljeno vlado, saj da te niso izbrali "Sneguljčica in sedem palčkov". 

Odločno ga je podprl tudi evroskeptik Nigel Farage iz Evrope svobode in neposredne demokracije (EFDD), ki je ocenil, da je 7. člen nova metoda v slogu "Brežnjeve doktrine omejene suverenosti", ter Orbana pozval, naj se pridruži "klubu brexit". 

Podprli so ga tudi v skupini skrajne desnice, Evropi narodov in svobode (ENF), kjer so med drugim ocenili, da je poročilo "lov na čarovnice" in da se Orban zavzema za Evropo, ki jo tudi sami želijo.  

Sodelovala tudi dve Slovenca

V dveinpolurni razpravi sta sodelovala tudi evropska poslanca iz Slovenije, Tanja Fajon (S&D/SD) in Milan Zver (EPP/SDS). Fajonova je opozorila, da se Orbanova politika nestrpnosti, laži in ustrahovanja nevarno širi preko meja, in sicer preko največje slovenske opozicijske stranke SDS tudi v Slovenijo. Odločno je podprla strpnost, dialog in demokratične vrednote ter napovedala, da bo v sredo glasovala za poročilo

Zver pa je izpostavil zaskrbljenost zaradi dvojnih meril evropske levice, saj da so praviloma "na prangerju" desnosredinske vlade, medtem ko ob eklatantnih kršitvah vladavine prava v Sloveniji v času leve vlade ni bilo odziva, pri čemer je izpostavil nezakonito zaprtje Janeza Janše. Napovedal je, da bo glasoval proti poročilu. 

Če parlament poročilo v sredo podpre, bo to sicer pomembno politično sporočilo pred evropskimi volitvami, a konkretnih ukrepov v bližnji prihodnosti ni pričakovati. Nato bodo namreč na potezi članice, ki v primeru Poljske za zdaj niso sprejele še nobene konkretne odločitve, čeprav je Evropska komisija ukrepanje na podlagi 7. člena predlagala že lani decembra.