Napad na Sorosa

VIDEO: Porabil 19 milijonov evrov za plakate, zdaj jih umika

T.L./STA
12. 7. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Orban bo odstranil plakate proti Sorosu.

Reuters
Orban je bil temeljit: plakatov res ni malo.

Vlada madžarskega premierja Viktorja Orbana bo do konca tedna odstranila plakate, uperjene proti kritiku vlade, ameriškemu milijarderju madžarskih korenin Georgeu Sorosu, ki so jih judovske organizacije označile za antisemitske. Vlada je ob tem poudarila, da je bil 15. julij za konec kampanje predviden že na začetku.

Za plakate je madžarska vlda namenila neverjetnih 19 milijonov evrov.

Madžarska vlada je prejšnji teden začela nacionalno kampanjo, v okviru katere so razobesili velike plakate s fotografijo nasmejanega Sorosa, na katerih je pisalo "Ne pustimo, da bi se Soros smejal zadnji". Podobna sporočila so objavljali tudi na televiziji in radiu.

86-letni ameriški milijarder judovskih korenin je v torkovem odzivu izrazil "pretresenost nad načinom, na katerega madžarski režim v svoji namerni kampanji dezinformiranja uporablja antisemitske podobe".

Glavna judovska organizacija na Madžarskem Mazsihisz je pozvala k umiku plakatov, saj bi lahko spodbudili antisemitska čustva. Po poročanju lokalnih medijev so bili nekateri plakati tudi prekriti z antisemitskimi grafiti.

Vlada ni želela končati kampanje, saj da je njen namen varovanje domovine. Orban je ob tem "špekulativnega milijarderja" obtožil, da želi svoje premoženje in organizacije, ki jih podpira, uporabiti za namestitev "milijona migrantov" na Madžarskem in v Evropski uniji.

Jude na Madžarskem je pozval k pomoči v "boju proti nezakonitemu priseljevanju", ki po njegovih besedah "uvaža antisemitizem" v Evropo.

Nenavadna poteza izraelskega zunanjega ministrstva

Po navedbah neimenovanega vira v Orbanovi stranki Fidesz naj bi se želela vlada izogniti zadregi ob obisku izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, ki bo v Budimpešti prihodnji teden. K prenehanju kampanje je prejšnji teden pozval tudi izraelski veleposlanik na Madžarskem, vendar pa je izraelsko zunanje ministrstvo na zahtevo Natanjahuja objavilo ločeno izjavo, v kateri je zapisalo, da so kritike Sorosa legitimne.

Madžarska opozicija je sicer kot razlog za umik plakatov navedla mednarodni pritisk na vlado.