Slovenija

Zadeva Janković, prisluhi in farmacevtka: Klemenčičevi preučujejo

T.L./STA
12. 7. 2017, 17.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Javnost bo o odzivu ministrstva obveščena v četrtek dopoldne, po natančni preučitvi poročila SDT, dodatnih pojasnil in relevantnih zakonskih določb.

Grega Wernig/KMA
Zoran Janković je že povedal, da nima slabe vesti.

Pravosodni minister Goran Klemenčič se je danes sestal z generalnim državnim tožilcem Dragom Šketo in vodjem Specializiranega državnega tožilstva (SDT) Harijem Furlanom. Namen sestanka je bil pridobitev dodatnih pojasnil v zvezi s poročilom o poteku kazenskega pregona zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki ga je pripravilo SDT.

Na ministrstvu za pravosodje so ob tem napovedali, da bo javnost o odzivu ministrstva obveščena v četrtek dopoldne, po natančni preučitvi poročila SDT, dodatnih pojasnil in relevantnih zakonskih določb.

Pravosodno ministrstvo je namreč od vodje SDT Harija Furlana zahtevalo natančna pojasnila v povezavi z odločitvijo preiskovalne sodnice, ki je v enem od primerov proti Jankoviću odredila izločitev in uničenje s prisluškovanjem pridobljenih dokazov, ker je tožilka prepozno vložila zahtevo za sodno preiskavo.

Zahteval naj bi spolne usluge 

Zaradi sumov, da naj bi ljubljanski župan Janković od farmacevtke zahteval spolne usluge v zameno za redno zaposlitev v ljubljanskem Javnem zavodu Lekarna Ljubljana, so kriminalisti 17. decembra 2015 na Mestni občini Ljubljana in v prostorih Lekarne Ljubljana izvedli hišni preiskavi. Policija je kazensko ovadbo tožilstvu podala septembra lani, državna tožilka pa je zahtevo za preiskavo podala aprila letos.

Jankovićev zagovornik je 25. maja letos vložil predlog za izločitev dokazov, v katerem je zapisal, da se je rok, v katerem bi moralo tožilstvo začeti kazenski pregon, iztekel 17. oktobra 2016. Zahteva za preiskavo, ki je bila vložena aprila letos, je tako po navedbah zagovornika vložena več mesecev po poteku zakonskega roka. Preiskovalna sodnica je predlogu ugodila in odredila izločitev in uničenje dokazov, ki jih je tožilstvo pridobilo s prisluškovanjem. Sklep še ni pravnomočen, tožilstvo pa je napovedalo pritožbo.

Vsi ti dokazi so sicer pomembni med drugim tudi v primeru suma jemanja podkupnin iz KPL.