Spet na tnalu

Vplivni lobiji in interesi premočni za ministrico

Matej Klarič
12. 7. 2017, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Že ko je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc prevzela zdravstveni resor, se je vedelo, da na njem ne bo imela lahkega dela. Pred njo namreč celega mandata ni dokončalo kar osem ministrov za zdravje.

STA
Če bi interpelacija proti ministrici Milojki Kolar Celarc uspela, bi šlo šele za tretjo uspešno interpelacijo v zgodovini Slovenije.

Tako ni presenečenje, da bo morala po parlamentarnih počitnicah že drugič na interpelacijo. Njen obstanek na položaju pa tudi tokrat še zdaleč ni gotov.

Rekord
Od osamosvojitve je bilo vloženih 44 interpelacij, od tega sta še v devetdesetih bili uspešni le dve, velja pa omeniti, da so včasih ministri odšli že pred tem. Kar devet interpelacij je opozicija vložila v tem mandatu, kar je največ do zdaj.

Prav zaradi stanja v zdravstvu bi morali biti v stranki SMC, ki je leta 2014 premočno zmagala na volitvah, toliko bolje pripravljeni na to, da jih bo na tem resorju čakala izjemno težavna naloga, predvsem pri ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki so ga napovedovali. Ob redko videni podpori, ki so jo dobili na volitvah, so očitno zamudili zgodovinsko priložnost za pomembne spremembe, ki bi šle v smeri javnega zdravstva.

V zdravstvu se namreč prepletajo izjemno močni interesi skupin, ki na račun črpanja sredstev iz zdravstvene blagajne (spomnimo se samo za do štirikrat preplačanih žilnih opornic) in sistema, v katerem revni za zdravstveno zavarovanje plačujejo enako kot najbogatejši, kujejo velike dobičke.

STA
Da so interesi in lobiji v zdravstvu očitno premočni celo za vladne predstavnike, je s svojo izjavo potrdil premier Cerar.

Preveč posegla v privilegije

Bobo

"Pritiski, pričakovanja in blokade posameznih skupin in lobijev so tako močni, da preprečujejo kakršnokoli potezo." Simona Kustec Lipicer, vodja poslanske skupine SMC

Mnoge od teh stvari je sicer ministrica Milojka Kolar Celarc želela urediti, toda pri tem je naletela na številna nasprotovanja skupin, ki bi ob spremembah izgubile svoje privilegije. Da je temu tako, lahko sklepamo tudi iz izjave vodje poslanske skupine SMC Simone Kustec Lipicer, ki je dejala, da so »pritiski, pričakovanja in blokade, ki prihajajo od posameznih skupin in lobijev, tako močni, da dobesedno preprečujejo kakršnokoli potezo«. V tej smeri lahko razumemo tudi izjavo predsednika vlade Mira Cerarja, ki je dejal, da želijo nekateri ustaviti procese, povezane z zakoni, ki so trenutno v proceduri. Vsekakor je eden izmed teh zakon o zdravstvenem zavarovanju, ki bi močno posegel v zaslužke privatnih zavarovalnic in sistem naredil veliko bolj solidaren. Že pred tem pa je bil za najbolje situirane zdravnike problematičen predlog sprememb koncesij, ki bi uredil to področje in preprečil vplivnim ljudem v zdravstvu, da bi še naprej nemoteno služili z neurejenim stanjem koncesij. Ne preseneča, da je tako sindikat zdravnikov Fides takoj podprl interpelacijo in da jo je vložila prav stranka SDS, katere minister za zdravje Andrej Bručan je v eni sami noči podelil kar 50 koncesij brez razpisa. V poslanski skupini Levica so tako, čeprav so v opoziciji, povedali, da ne bodo podprli interpelacije, ki jo je napisal zdravniško-zavarovalniški lobi.

Nespretna ministrica

STA
V Desusu so že nekaj časa nenaklonjeni ministrici, ki je tudi v sporu z njihovim poslancem in nekdanjim ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem.

Pri vsem skupaj pa je tem interesom izdatno pomagala tudi ministrica Kolar Celarčeva, za katero se zdi, da je obula prevelike čevlje. V tako zapletenem in težkem položaju bi namreč ministrica morala že mnogo prej, ko je bil položaj vlade in SMC še močnejši, izvesti ključne spremembe, ki bi imele mnogo več možnosti za uspeh. Namesto tega so se najprej znotraj vladne koalicije začeli spori o predlaganih rešitvah, ki pa so se nato preselili tudi na ministrstvo, kjer je ministrico zapustilo kar nekaj kadrov, ki so ji bili zvesti na začetku. Očitno so bile spremembe na tako občutljivem področju, kot je zdravstvo, premalo strateško in tudi vsebinsko premišljene.

Vprašljiva podpora Desusa in SD

Mare Vavpotič
Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je že pred interpelacijo dejal, da je ministrici situacija ušla iz rok.

V SD se bodo o podpori ministrici še odločili, če je ne podprejo, bo ministrica skoraj gotovo razrešena.

Podpora Desusa, ki mu mnogi očitajo pretirano naklonjenost zasebnim lobijem v zdravstvu, ministrici je bila že pri lanski interpelaciji vprašljiva. Takrat je ministričin odhod preprečil Cerar z ostrim nastopom proti Desusu, ki se je nato umaknil nazaj. Tokrat pa je vodja poslanske skupine Franc Jurša ministrici celo svetoval, naj odstopi, da se ne bo »več ur cvrla na poslanskem žaru«. Vprašanje pa je, ali se ne bi ob ministričinem razvezanem jeziku na interpelaciji bolj cvrl še kdo drug. O možnosti odstopa naj bi ministrica sicer razmišljala tudi sama. Tudi v SD z njenim delom niso zadovoljni. Vodja poslanske skupine Matjaž Han je dejal, da je kljub nekaterim dobrim idejam te zelo slabo realizirala. O podpori interpelaciji pa se bodo še odločili. Brez podpore SD ministrica gotovo ne bi prestala interpelacije, kar bi lahko celo vodilo v predčasne volitve. Če pa bodo ministrico podprli, bi lahko (nenavadna) koalicija SMC-SD-Levica rešila ministrico. Toda ob vseh lobijih je vse manj upanja, da bi lahko kdo pred njihovimi interesi še rešil naše zdravstvo.