Kandidat

Zaveda se, da prevzema "položaj, ki ni za tiste s šibkim srcem"

T.L./STA
12. 7. 2017, 19.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Kandidat za direktorja FBI zagotovil, da bo neodvisen od Trumpa.

Profimedia
Christopher Wray

Kandidat za direktorja ameriške zvezne policije FBI, 50-letni Christopher Wray je senatorjem v odboru za pravosodje danes zagotovil, da bo v primeru potrditve neodvisen od predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki je odpustil njegovega predhodnika Jamesa Comeyja zaradi preiskave ruskega vpletanja v ameriške volitve.

Korporacijski pravnik, ki je po terorističnih napadih na ZDA 11. septembra 2001 nekaj let delal v pravosodnem ministrstvu, je dejal, da se zaveda, da prevzema položaj, ki ni za tiste s šibkim srcem. Pribil je, da to dela zaradi agentov in tožilcev pri FBI in v pravosodnem ministrstvu, pod katerega spada FBI.

"Takoj ko je moje ime prišlo v javnost, so me klicali nekdanji sodelavci in znanci. Tako tisti, s katerimi sem delal, kot tudi tisti, ki so bili v pravnih sporih na nasprotni strani, in so me prosili naj sprejmem položaj," je dejal Wray, ko ga je republikanski senator iz Južne Karoline Lindsey Graham zasliševal okrog Trumpa in ruske afere.

Trumpova odločitev, da za direktorja FBI predlaga Wrayja, je postala znana 7. junija, dan preden je Comey v senatu izrazil mnenje, da ga je Trump v začetku maja odpustil, ker ni hotel prekiniti preiskave ruske afere.

"Umazano" priznanje

Ruska afera se je z odpustitvijo Comeyja poglobila in se razplamtela v zadnjih dneh s priznanjem Trumpovega sina Donalda mlajšega, da se je srečal z rusko pravnico, ki je v imenu Kremlja obljubljala informacije o demokratski predsedniški kandidatki Hillary Clinton.

Wray v svojih odgovorih na vprašanje, kaj bi sam storil v tem primeru, ni bil zelo jasen in je dejal le, da bi se pred sestankom posvetoval s pravniki, zanesljivo pa bi FBI rad imel informacijo, da tuja vlada skuša vplivati na ameriške volitve.

Zagotovil pa je, da je zanj vsak poskus vpletanja v preiskavo ruske afere povsem nesprejemljiv. Če se bo to zgodilo, bo o tem takoj obvestil pravosodni odbor, če to ne bi oviralo preiskave, je dejal. O Comeyju je dejal, da je dober možakar, ki ga zelo spoštuje.

Comeyja označil za zmešanega ...

Trump je sicer Comeyja v pogovoru z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom označil za zmešanega.

V normalnih časih bi senatorje zanimalo še kaj drugega o karieri kandidata za vrhovnega policaja ZDA, vendar se je vse vrtelo okrog Trumpa, ruske afere, Trumpovega sina Donalda mlajšega in stikov z Rusi, predsednikovih poskusov vplivanja na preiskavo in podobnega.

Trump je preiskavo ruske afere, ki je sedaj v rokah posebnega tožilca in nekdanjega direktorja FBI Roberta Muellerja, označil za lov na čarovnice. "Jaz tega zagotovo ne bi opredelil tako," je dejal Wray.

"Če bom potrjen na položaj, ne bom nikoli dovolil, da bi FBI vodilo kaj drugega kot dejstva, zakon in nepristransko iskanje pravice in pika," je zagotovil v izjavi senatorjem pravosodnega odbora. "Edini pravi način za opravljanje dela direktorja FBI je dosledna neodvisnost, zvestoba ustavi, zakonom in najboljšim praksam ustanove brez strahu, favoriziranja in zagotovo brez ozira na strankarski vpliv," je dejal.

Poleg Trumpovih peripetij z Rusi je demokrate zanimala še Wrayjeva vloga pri potrditvi posebnih zasliševalskih metod terorističnih osumljencev, ki jih je sestavil uradnik pravosodnega ministrstva Jon Yoo po navodilu nekdanjega podpredsednika ZDA Dicka Cheneyja. Vendar zaradi ruske zgodbe takšna vprašanja niso prihajala v ospredje.

Metode so mnogi označili za mučenje, Wray pa je bil tedaj na visokem položaju v ministrstvu blizu pravosodnega ministra Johna Ashcrofta, ki je po Yoojevih zagotovilih moral potrditi zakonitost metod. Trump je večkrat dejal, da mučenje terorističnih osumljencev zanj ni problem kot tudi ne pobijanje njihovih družinskih članov.

Glede na Wrayjeve odgovore na vprašanja senatorjev je skoraj zagotovo, da bo potrjen na položaj, saj demokrati niso dobili nobenega političnega razloga, da skušajo potrditev ustaviti. Republikanci pa o svojem kandidatu niso našli žal besede. Trump zaslišanja vsaj uvodoma ni pospremil s svojim običajnim tvitanjem.

Tvitnil je le zagotovilo, da bo Islamska država kmalu poražena, da je konservativni Washington Times prišel na dan z zgodbo o sodelovanju med demokrati in Rusi, da mediji ne uporabljajo istih standardov za demokrate, ker je menda Clintonova storila vse kaj hujšega.

Na koncu pa je zavrnil ugibanja v medijih, da je Bela hiša v razsulu zaradi informacij o njegovem sinu. "Bela hiša deluje perfektno. Osredotoča se na zdravstvo, davčne olajšave, reformo in številne druge stvari. Nimam veliko časa, da bi gledal televizijo," je tvitnil predsednik ZDA.