Uničen letošnji pridelek

Katastrofalno: toča pustila za sabo uničenje

T.L./STA
12. 7. 2017, 15.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Med drugim so trenutno zaprta vrata Botaničnega vrta v Pivoli pri Hočah, nekateri kmeti ostali brez pridelka.

Bobo
Neurje s točo je povzročilo visoko škodo.

Torkova popoldanska močna neurja s točo in vetrom so največ škode povzročila v Podravju. Uničenih je predvsem veliko kmetijskih pridelkov, podrlo je številna drevesa in odkrilo nekaj hiš. Kot je vidno iz spletne strani, so med drugim trenutno zaprta vrata Botaničnega vrta v Pivoli pri Hočah, s katerim upravlja tamkajšnja fakulteta za kmetijstvo.

Botanični vrt je do preklica za obiskovalce zaprt, saj trenutno skupaj z gasilci odstranjujejo drevje in čistijo poti. O ocenah škode za zdaj še ne govorijo, je pa podrlo vsaj 30 dreves, ki so poškodovala tudi objekte znotraj vrta ter različne zbirke lip in rožnic.

Poškodovan pridelek

To pa ni edina škoda, ki so jo utrpeli na omenjeni fakulteti mariborske univerze, saj je toča precej poškodovala tudi pridelek na okoli 150 hektarjih njihovega vinogradniškega, sadjarskega in vrtnarskega posestva. Med drugim jim je podrlo tri rastlinjake v vrtnarskem delu ter uničilo več ton zelenjave.

Neurje je zelo prizadelo tudi nekatere občine v Spodnjem Podravju, predvsem Juršince in Sveti Tomaž, kjer je nekaterim kmetom popolnoma uničilo letošnji pridelek. Toča in povodenj sta poškodovala tudi veliko število stanovanjskih in gospodarskih objektov ter cest, pri sanaciji pa zdaj računajo tudi na pomoč države, saj sami tega ne bodo zmogli.

Na širšem ptujskem območju so imeli gasilci precej dela tudi s pokrivanjem razkritih streh ter odstranjevanjem podrtih dreves in črpanjem vode iz objektov.