Jamarji šokirani

Med odpadki celo peč za centralno kurjavo

M.Ž. / Dolenjski list
22. 9. 2018, 07.51
Deli članek:

Slovenci smo ponosni na svoje podzemlje, a številne jame postanejo tudi lokalna in splošna odlagališča in so naša, čeprav pogosto očem manj vidna, velika sramota.

Jamarski klub Novo mesto
Akumulatorji, neeksplodirana ubojna sredstva, nemalokrat tudi različna zdravila ...

»V sklopu letošnje akcije Očistimo Slovenijo je čiščenje podzemnega sveta še kako pomembno. Ne gre za to, da ta smetišča motijo nas, gre za to, da voda spira strupene snovi v podzemlje in to potem črpamo kot pitno vodo, kar pomeni, da z vsemi temi odlagališči zastrupljamo sami sebe,« je poudaril prvi mož novomeških jamarjev Zdravko Bučar.

Jamarski klub Novo mesto
Jamarji so nabrali veliko kovinskih odpadkov.

POTREBNIH JE BILO 19 DVIGOV

Novomeški jamarji so, kot so dejali v klubu, v preteklosti očistili že več jam, čiščenje Male Vratnice, kar je predlagal njihov nekdanji predsednik Jože Tomšič, pa je bila prva taka medklubska akcija. Šestnajst jamarjev iz treh klubov je v celodnevni akciji očistilo vhodni del jame. Z 19 dvigi, ki so jih opravili s pomočjo traktorskega vitla, so iz jame potegnili približno pet kubičnih metrov pnevmatik, kovinskih odpadkov, med njimi sta bili tudi peč za kuhanje žganja in peč za centralno kurjavo, ter druge odpadke. »Ne morem si predstavljati napora človeka, ki je do jame privlekel to težko peč, namesto da bi jo preprosto postavil doma pred vrata in bi jo komunalci odpeljali kot preostale kosovne odpadke,« je najdbo pokomentiral Mitja Remih, član novomeškega kluba.

Jamarski klub Novo mesto
Kdo je vrgel žival v jamo?

KLAVNIŠKI ODPADKI IN KADAVRI

»Ob čiščenju jam so za nas jamarje največja težava klavniški odpadki in različni kadavri poginulih živali, ki jih nekateri še vedno odmetavajo v jame,« je dejal Leopold Bregar, predsednik JK Krka, ki se v jami ni mogel načuditi temu, da je nevestni lastnik žival odvrgel skupaj s številko živali, po kateri ga lahko veterinarji tudi identificirajo.

DRŽAVA NAREDI BORE MALO

»Tudi v okolici naselij ob Krki in širše je ogromno onesnaženih jam. Naš klub očisti vsako leto eno, vendar je to seveda premalo in bi država morala nujno razmisliti, kako sofinancirati in podpreti čiščenje podzemlja, ne pa, da vse skupaj prepušča entuziastom, ki nam ni vseeno,« je bil kritičen Bregar.

Jamarski klub Novo mesto
Kar devetnajstkrat so s traktorskim vitlom dvignili smeti iz jame.