NE TVEGAJTE

Nikar po očala v prvo trgovino

Mojca Vtič / Štajerski tednik
21. 9. 2018, 21.00
Deli članek:

»Brez pregleda je kupovanje očal lahko nevarno,« opozarja Brigita Cvetko, specialistka oftalmologije in predstojnica očesnega oddelka v ptujski bolnišnici.

Dreamstime
Očala s pošte in iz trgovine niso najprimernejša izbira.

Z leti mnogim roke za branje postanejo prekratke. Pomagajo si z dioptrijskimi očali, ki jih je mogoče kupiti skorajda na vsakem koraku za le nekaj evrov. A kot opozarja Brigita Cvetko, specialistka oftalmologije in predstojnica očesnega oddelka v ptujski bolnišnici, je njihova uporaba primerna le za kratek čas.

Kratkovidnost se običajno pojavi okoli 40. leta starosti, ko se srečamo z zamegljenim vidom pri branju, delu z računalnikom ali drugem bližinskem delu. Rešitev so seveda očala, a do očal za bližino prek zdravstvene zavarovalnice smo upravičeni šele po 63. letu starosti. Zato se mnogi zatečejo k cenejšim različicam s pošt, iz lekarn, trgovin, trafik …, ki pa so namenjene množični uporabi in niso narejene po meri posameznika, poudarja Cvetkova.

Dreamstime
Očala z napačno dioptrijo lahko izzovejo tudi močne glavobole.

Lahko se razvije glavobol

»Če jih uporabljamo le za kratek čas, to pomeni do 15 minut, ne bo težav. Sicer pa so njihova stekla vlita, ne brušena, dioptrija na obeh očesih je enaka, tudi zenična razdalja je vedno enaka.« Ljudje pa imamo različno zenično razdaljo, kar pomeni, da ob neupoštevanju pravilne zenične razdalje ne gledamo skozi center in posledično se zaradi tega mučimo, gledamo postrani, lahko se razvije glavobol. Glavobol se lahko razvije tudi zaradi neupoštevanja astigmatizma (ukrivljenosti leč). Posledično so uporabniki teh gotovih, univerzalnih očal utrujeni ali vidijo megleno. Zato Cvetkova opozarja: »Brez pregleda je kupovanje očal lahko nevarno, ker si ljudje kupijo to, kar jim 'paše na oči', in si s tem kupijo premočna očala – preveliko povečavo.«

Pred UV-žarki nas zaščitijo tudi očala za 4 evre

Letos so potrošniške organizacije na primerjalnem testu preverile očala v cenovnem razponu od 3,95 do 49,99 evra. Ugotovile so, da imajo prav vsa, torej tudi tista najcenejša, ustrezno UV-zaščito.