NA RDEČI PREPROGI?

Ali lahko film Gajin svet osvoji ves svet?

Vito Tofaj
21. 9. 2018, 21.30
Deli članek:

Zaščitnega znaka, ki krasi svetovne filmske dogodke, pred premiero filma Gajin svet v Cankarjevem domu za mlade igralce niso razgrnili – a bi ga lahko.

Vito Tofaj
Tudi Neža Smolinsky (desno) je pri Anki Aleksič (Faca casting), ki je bila zadolžena za izbor mladih igralcev, nalogo opravila z vsemi odlikami.

Mladi igralci so se s prvim velikim filmskim izzivom, nastopom v celovečercu, spoprijeli srčno in odločno. Ter ga zlahka, thja, igraje opravili! In so si »pikico na i« zaslužili.

In ne nazadnje, zaslužila si jo je tudi »stara garda« poklicnih igralcev, čeprav, presenetljivo – ali tudi ne, s prisotnostjo pred začetkom povabljencev in mladih soigralcev niso počastili, ampak so se v »Cankarju« prikazali med tem, ko so gledalci po bučnem aplavzu, namenjenem filmu, na odru enako bučno nagradili vse sodelujoče.

Vito Tofaj
Igralka Katarina Čas zagotovo spada med največje zvezde slovenskega filma, pevec in kitarist Alan Vitezič (skupina Društvo mrtvih pesnikov) pa med glasbene

HECNO – ALI NE?

Za starejše igralce lahko rečemo: hecno. Bi razumeli, če bi morali hoditi na premiere filmov, v katerih nastopajo, vsak dan. A so premiere slovenskih filmov redkost – enako kot rdeča preproga. Te, v resnici, razgrnejo za tiste, ki si jo najmanj zaslužijo. Se pač ukvarjajo z drugimi dejavnostmi. Politiko, na primer. A če zadevico zasukamo, je lahko zgodba tudi drugačna: morda Sebastian Cavazza, Ajda Smrekar, Primož Pirnat, Jana Zupančič in drugi na začetek niso prišli, ker so želeli, da bi se mediji posvetili predvsem mladim igralcem: če je bil njihov namen takšen, lahko rečemo, da jim je načrt uspel. Mediji smo se dobesedno »vrgli« med mlade igralce – glavne so spremljali navdušeni in ponosni starši –, ki so, v središču pozornosti, žareli od navdušenja. In jim je bilo, tako je bilo videti, malo mar za rdečo preprogo. Ali pa morda slutijo, da slovenska premiera ni bila edina in jim bodo na katerem od filmskih festivalov po svetu ne le pogrnili preprogo – ampak jih popeljali na pot k še večjim filmskim izzivom. K slavi ...

Vito Tofaj
Scenaristka Špela Levičnik Oblak in scenarist/režiser Peter Bratuša