PTUJ

Je bil razpis pisan na kožo enega ponudnika?

Dženana Kmetec
6. 9. 2018, 07.00
Deli članek:

Po vseh zapletih pri razpisu za izgradnjo urgentnega centra na Ptuju se je pojavilo vprašanje, ali je bil morda za koga prirejen.

D.K.
SB Ptuj.

V 35 dneh, kolikor je bilo odprto javno naročilo za izvedbo gradbeno-obrtniških del ter dobavo in montažo opreme za urgentni center Ptuj, je prispelo 150 vprašanj. Iz tega lahko sklepamo, da je bil interes potencialnih prijaviteljev prisoten, na koncu pa je prispela ena sama ponudba.

MINISTRSTVO SE JE DISTANCIRALO

Vodstvo Splošne bolnišnice (SB) Ptuj je naročilo objavilo skupaj z ministrstvom za zdravje, ki pa se je od vsebine razpisa distanciralo. Na vprašanje, kako so lahko objavili očitno zelo pomanjkljivo pripravljen razpis, so namreč odgovorili, da so s sklepom o začetku postopka oddaje javnega naročila »Izgradnja Urgentnega centra v Splošni bolnišnici dr. Jožeta Potrča Ptuj« pooblastili ptujsko bolnišnico za pripravo dokumentacije in izvedbo postopka javnega naročanja, od objave javnega naročila do sprejema odločitve o izvajalcu.

Arhiv Novice Svet24.
Anica Užmah, direktorica SB Ptuj.

ZNESEK ZA 100 ODSTOTKOV VIŠJI

Eden izmed ponudnikov je sicer oddal svojo ponudbo (neuradno Cestno podjetje Ptuj), za katero pa so na ministrstvu potrdili, da je ocenjeno vrednost (zagotovljenih je 3,4 milijona evrov) presegla za več kot sto odstotkov. Tudi če do revizije (zahtevek zanjo je vložilo podjetje Kolektor Koling) ne bi prišlo, je to bistveno višji znesek od predvidenega in bi že to bil razlog za ponovitev razpisa.

Nov razpis naj bi objavili v kratkem, bo pa precej drugačen od prvega, razveljavljenega.

»Razpisno dokumentacijo bo v nekaterih delih nedvomno treba popraviti,« so potrdili tudi na pristojnem ministrstvu.

ZAKAJ BI GRADBENIK DOSTAVIL INFUZIJSKO STOJALO

Tisto, kar naj bi bilo ključno, da bo cena ponudbe sploh lahko nižja, je razdelitev javnega naročila po sklopih. Naročnik je bil v času trajanja naročila večkrat pozvan, naj premisli o razdelitvi javnega naročila vsaj na dva sklopa, in sicer: gradbeno-obrtniška in inštalacijska dela in sklop dobava ter montaža medicinske opreme. A so vztrajali pri svojem, saj naj bi bila dela med seboj tesno povezana. »Trenutno je razpis formiran tako, da bi 'gradbinec', ki nima nikakršnih znanj in izkušenj iz specifičnosti medicinske opreme, določil, kakšno opremo bo na koncu uporabljalo osebje urgentnega centra,« jim je očital eden izmed potencialnih ponudnikov.

Z razdelitvijo na sklope naj bi dobili več pravilnih ponudb in bi opremo dejansko dobavljali izkušeni dobavitelji opreme (medicinska, informacijska). Da bo to bolj smiselno, so doumeli tudi naročniki. Anica Užmah, direktorica SB Ptuj, je potrdila, da bo nov razpis pripravljen tako, da bo razdeljen na gradbeno-obrtniška dela z vgrajeno medicinsko opremo ter dobavo preostale premične opreme.

Arhiv Novice Svet24.
Nabavili naj bi tudi respirator Oxylog, katerega tehnologija je precej zastarela.

NEKATERA OPREMA JIM NE PRIPADA

Prevetriti pa bo treba tudi projektno in drugo dokumentacijo ter jo delno popraviti. Težave naj bi nastale tudi zaradi tega, ker se predpisana površina prostorov za ta tip urgentnega centra ni skladala z zahtevami v razpisu – v sklopu te naložbe so namreč poskušali izvesti še posege v obstoječe prostore bolnišnice. Direktorica pravi, da bodo preprosto vse tisto, kar ne spada v ta projekt, morali izključiti. Potrdila je še informacije, da je bilo v projektni dokumentaciji tudi preveč opreme, ki ne spada v tip urgentnega centra C3, ki pripada Ptuju.