Nož in grožnje

Namesto da bi kupil jajca, se je zapil in »znorel«

S.S.
6. 9. 2018, 07.00
Posodobljeno: 6. 9. 2018, 09.54
Deli članek:

Na okrožnem sodišču se je v torek začelo sojenje Davidu Rovanu, obtoženemu poskusa uboja, povzročitve dveh lažjih telesnih poškodb in preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi.

STA
Ob prihodu vrhniških policistov na kraj je 33-letnik grozil tudi njim ...

Besedo je kot prvi dobil obtoženi, ki je pripravil pisni zagovor, v katerem je izrazil obžalovanje za storjeno, dogajanja pa se ne spomni v celoti.

Samo Strel
Obtoženi Rovan je od obiska preiskovalnega sodnika v priporu zaradi ponovitvene nevarnosti.

Še posebej je Davidu Rovanu žal, da je poškodoval babico, na katero je posebej navezan in ki zanj menda vsak dan moli, da bi prišel čim prej nazaj na prostost. »Kar sem storil 27. maja 2017, bom obžaloval vse življenje,« je poudaril Rovan in dodal, da je inkriminirani dogodek najbrž posledica njegove več kot desetletne odvisnosti od mamil in alkohola.

Policiji grozil z ljudmi s Povšetove

Po navedbah tožilstva je 33-letnik iz Logatca 27. maja lani ob prihodu domov pobesnel nad babico, ker mu ni hotela izročiti piva, napadel pa je tudi mamo in strica ter grozil policistom. Rovan je babico najprej potisnil v kot, nato pa jo je z nožem z rezilom dolžine 18 centimetrov zabodel v ramo. Po rami je z nožem porezal tudi svojo 57-letno mamo, najhuje pa jo je skupil njegov 59-letni stric. Obtoženi mu je najprej grozil, da ga bo ubil, pri tem pa ga je sprva zabodel v levo ramo in ga porezal po nadlahti, zamahnil je tudi proti njegovemu prsnemu košu, a se je stric umaknil in nečaka prijel za roko, da je izpustil nož. Ob prihodu vrhniških policistov na kraj je 33-letnik grozil tudi njim, češ da pozna ljudi s Povšetove, da bo šel po pištolo in jih postrelil ter nanje naščuval psa.

Predkaznovan

Obtoženi je bil v preteklosti že kaznovan, nazadnje zaradi lahke telesne poškodbe, kazen pa je odslužil februarja letos.

»Prebudili« so ga šele stričevi udarci

Glede poskusa uboja je Rovan v zagovoru pojasnil, da se dogajanja večinoma ne spominja, mu je pa žal, da je strica poškodoval. »Ne verjamem, da bi stricu grozil, da ga bom ubil. Vedno sva se dobro razumela,« je poudaril. Tudi groženj policistom se Rovan ne spominja. »Policistom, ki so se počutili ogrožene, se globoko opravičujem,« je dejal.

Se pa obtoženi spomni, kaj se je dogajalo pred tem. Babica ga je poslala v trgovino po jajca, a je bila trgovina zaprta, on pa je potem obtičal v gostilni in se ga napil s prijatelji. Ko je prišel domov, je babico prosil za pivo, vendar mu ga ni hotela dati. Spominja se tudi, da je po telefonu klical mamo, a se mu ni oglasila, zato je odšel do nje nadstropje nižje. Kako in zakaj je prišel do noža, ne ve, »prebudili« so ga šele stričevi udarci. Sojenje se bo nadaljevalo 2. oktobra z zasliševanjem oškodovancev in prič.

STA
Za poskus uboja 33-letniku grozi od pet do petnajst let zapora.

Dogajanja se ne spomni

Glede poskusa uboja je Rovan v zagovoru pojasnil, da se dogajanja večinoma ne spominja, mu je pa žal, da je strica poškodoval. »Ne verjamem, da bi stricu grozil, da ga bom ubil. Vedno sva se dobro razumela,« je poudaril.

Najprej so ga razglasili za neprištevnega

Rovan je bil v preteklosti že večkrat obsojen, prestajanje kazni pa so mu odložili, da bi lahko skrbel za svojo 82-letno babico, ki jo je potem napadel. Tožilstvo je najprej po sodni preiskavi vložilo predlog za varstveni ukrep obveznega zdravljenja, saj je izvedenka psihiatrične stroke ocenila, da je bil Rovan v času napada neprišteven. Med obravnavami pa se je potem izkazalo, da se je izvedenka zmotila pri izračunu stopnje alkohola. Sodišče je postavilo novega izvedenca psihiatrije, ki je ocenil, da je bil Rovan le bistveno zmanjšano prišteven in torej zrel za kazenski pregon. Po izračunu toksikologinje je imel 33-letnik v času napada v krvi 1,3 promila alkohola, zaužil pa je tudi metadon in pomirjevala.