Razburjeni starši

Zakaj je duhovnik pri verouku dečke in deklice ločil?

P.K.
5. 9. 2018, 20.30
Deli članek:

Na naše uredništvo so se obrnili Črnovršci, ki jih je razburil domači duhovnik. Ta je uvedel novosti pri verouku, pa tudi nedeljske pridige so razgrele strasti med verniki.

youtube
Kaj se dogaja v župniji Črni vrh?

Trenutno je najbolj vroče med starši tega manjšega kraja nad Idrijo. Ti izražajo nezadovoljstvo nad potezo župnika Iztoka Mozetiča. »Uvedel je ločen verouk – posebej za deklice in dečke. Pa ne samo to. Verouk je treba tudi plačati, in sicer deset evrov na otroka. Ob tem moramo starši poskrbeti še za potrebno učno gradivo. Bolj kot plačilo se mi zdi nesprejemljiva delitev po spolu. Zakaj deklice in dečki ne bi smeli biti skupaj? To mi ne zveni v redu,« komentira mamica enega od otrok.

Nekaj staršev se je tako odločilo, da se obrnejo na nas in opozorijo na sporno župnikovo potezo ter z našo pomočjo poskušajo najti odgovore na dileme, ki se jim porajajo ob tej delitvi. Za komentar v zvezi s tem smo zaprosili koprsko škofijo, pod katero spada črnovrška župnija. Z nami je govoril Božo Rustja, njihov tiskovni predstavnik.

Pišejo naj škofu

Ta nam je dejal, da mu je žal, da se krajani Črnega Vrha niso odločili, da k problemu pristopijo drugače. »Faranom predlagam, naj napišejo pismo s pripombami in ga naslovijo na nas – Škofijo Koper. Dokler se to ne zgodi, se ne more odzvati. Vsekakor pa je morda še bolje, da prej stopijo k župniku in se o tem pogovorijo z njim,« pravi Rustja.

P.L.
Božo Rustja je tiskovni predstavnik Koprske škofije.

Ta doda, da ima župnik gotovo svoje vzroke, da se je odločil za ločitev otrok po spolu. Tudi glede plačila je dodal, da so to že uveljavljene prakse v nekaterih župnijah, tako da ni to nič nenavadnega. Kontakt smo vzpostavili tudi z omenjenim župnikom, dr. Iztokom Mozetičem, in ga prosili, da se odzove na očitke ljudi, v kar je tudi privolil.

Starši bodo vztrajali

Glede verouka pravi, da izhaja iz izkušnje, da je zaradi kvalitete verouka bolje delati v manjših skupinah, ni pa ovir za kakšno še boljo rešitev. »Prispevek za delovni zvezek je bil tudi prejšnja leta, lahko pa vsak sam naroči delovni zvezek pri založbi,« je dejal. A starši s temi odgovori niso zadovoljni, zato se bodo zdaj odločali, kako naprej. »Zakaj se nihče ne odzove na delitev po spolu, to nas zanima,« poudarjajo črnovrški matere in očetje.

zupnija-crni-vrh.rkc.si
Dr. Iztok Mozetič v Črnem vrhu službuje šele mesec dni.