Ognjeni zublji zajeli tovarno

FOTO in VIDEO: Večerni požar v Straži, gorelo je na 2000 kvadratnih metrih

S.R., T.L.
5. 9. 2018, 20.29
Posodobljeno: 5. 9. 2018, 22.56
Deli članek:

Na območju nekdanje tovarne Novoles v Straži pri Novem mestu je okoli 18.30 zagorel tovarniški objekt.

Bogdan Miklič/Dolenjski list
Požar v Straži.

Nad tovarno se je, kot je videti na fotografijah, ki jih je objavil Dolenjski list, visoko dvigal črn dim. Na kraj so hitro prispeli prostovoljni in poklicni gasilci in se spopadli z ognjenimi zublji. Požar gasijo gasilci PGP Straža, GRC Novo mesto, PGD Šmihel pri NM, Dol. Toplice, Stopiče in Kamence, o dogodku pa so obveščene pristojne službe, je poročala uprava za zaščito in reševanje. Uprava je še poročala, da je zagorelo ostrešje v mizarski delavnici v prostorih bivšega Novolesa. 

Pristojni so zaradi dima sprva pozvali prebivalce, naj zaprejo okna in naj se preventivno zadržujejo v prostorih. Ukrep velja do preklica, poroča Dolenjski list.

Po prvih ugotovitvah naj bi pri vzdrževalnih delih na strehi iskra zanetila požar, na Policijski upravi Novo mesto pa so po poročanju STA dodali, da bodo policisti ogled požarišča opravili v četrtek, "ko se bo vse pomirilo". Po neuradnih informacijah pa naj bi gorela  lakirnica. 

Bogdan Miklič/Dolenjski list
Požar v Straži.

Gorelo v prostoru z izdelki in polizdelki

Gregor Blažič, poveljnik Gasilsko-reševalnega centra (GRC) Novo mesto in vodja intervencije, je okoli 22. ure za 24ur zvečer povedal, da so požar že uspeli omejiti in da potekajo pogasitve zadnjih žarišč. Sicer pa se je požar raztezal na približno 2000 kvadratnih metrih, medtem ko je celotni objekt velik 7000 kvadratnih metrov. Najtežji del intervencije je predstavljal dostop do kraja požara, ker se drži skupaj več objektov. Blažič je dejal, da je sodelovalo 14  poklicnih in 54 prostovoljnih gasilcev iz šestih prostovoljnih društev. 

En del stavbe, kjer je gorelo, je bil prazen, v večjem delu pa so se nahajali izdelki in polizdelki. 

Bkažič je še povedal, da občani niso več ogroženi, uslužbenka Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki je na terenu in v pogovorih z gasilci o razmerah na območju še ni sprejela odločitve, ali bi v četrtek odpovedali šole in vrtce.