Ne bo se zaprl v slonokoščeni stolp

Zelena luč za Fakina, ki ga čakajo dolge čakalne vrste in težave na otroški kirurgiji

S.R./STA
5. 9. 2018, 17.22
Posodobljeno: 5. 9. 2018, 19.35
Deli članek:

Danes se nadaljujejo predstavitve ministrskih kandidatov Šarčeve vlade, ki jih morajo najprej potrditi zadevni odbori.

STA
Fakin med dolgoročne in kratkoročne prioritete uvršča skrajševanje čakalnih vrst in reševanje otroške srčne kirurgije, zavzema pa se za javno zdravstvo.

Člani odbora DZ za zdravstvo so danes podprli kandidaturo Sama Fakina za ministra za zdravje. Da je bila Fakinova predstavitev ustrezna, meni 12 članov parlamentarnega odbora za zdravstvo, nasprotnega mnenja jih je pet. 

Sicer je Fakin napovedal, da se namerava intenzivno pogovarjati tudi s politično opozicijo. Po njegovih besedah namreč nakopičenih problemov v zdravstvu ne bo mogoče rešiti brez sodelovanja vseh deležnikov. O svojem načinu dela pa je dejal, da ni "kabinetni človek, ki se zapira v slonokoščeni stolp".

Fakin, ki prihaja iz ministrske kvote LMŠ, je v predstavitvi med prioritete pri svojem delu postavil učinkovito upravljanje zdravstvenega sistema, boljše upravljanje javnih zdravstvenih zavodov, finančno stabilizacijo zdravstva z novimi viri financiranja ter meritve kakovosti v zdravstvu. 

Kratkoročni prednostni nalogi pa sta skrajševanje čakalnih vrst in reševanje otroške srčne kirurgije. Čakalnih dob brez sodelovanja z zdravniki ne bodo razrešili, zato je napovedal intenzivna pogovarjanja in pogajanja s sindikati. Je pa prepričan, da se lahko čakalne dobe za specialistično-ambulantne storitve v enem letu skrajšajo na nič ali 14 dni.

Za povezovanje

Glede otroške srčne kirurgije bo treba začeti ukrepati že prihodnji teden, je povedal in pojasnil, da je kljub statusu kandidata za ministra že tri dni v intenzivnih stikih z vpletenimi. Po njegovem mnenju je Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni dobra osnova za prenos strokovnega znanja iz tujine, a dolgoročno se bolj zavzema za ustanovitev regijskega centra na tem področju in povezovanje denimo s Hrvaško. 

Kot je dodal, je okvir njegovega delovanja koalicijska pogodba, v kateri so navedeni tudi nekateri zakoni, ki ne bodo lahek oreh. To so zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, zakon o dolgotrajni oskrbi in zakon o upravljanju bolnišnic. Njegovo vodilo pri delovanju bo, da bodo najprej pomislili, ali je predlagan ukrep dober za bolnika, nato ali je dober za zdravstveni sistem, in šele nato, ali je dobro za zaposlenega v zdravstvu. "Če se bomo vsi tega držali, potem tukaj ne bo nasprotovanj ne v opoziciji ne v koaliciji," je prepričan.

Podpora tudi za Prešička 

STA
Prešiček je kot prioriteto izpostavil postopni dvig proračunskih sredstev za kulturo na vsaj 0,5 odstotka BDP do leta 2020.

Odbor za kulturo je po današnji triurni seji predstavitev kandidata za ministra za kulturo Dejana Prešička ocenil kot ustrezno. 
Prešiček, ki ga je kot kandidata za ministra za kulturo v vladi premiera Marjana Šarca predlagala stranka SD, prihaja iz glasbenega okolja, a kot je dejal na današnji predstavitvi, ima tudi več izkušenj z organizacijo in vodenjem. Od leta 2010 denimo vodi javni zavod z 250 zaposlenimi, ki organizira 200 prireditev na leto. Prav tako pa ima tudi izkušnje z delom na svobodi. 

Prešičku se zdi nedopustno, da v Sloveniji kulture ne podpiramo in ne financiramo, kot bi si zaslužila. Kot je poudaril, je poglaviten za spremembo aktualnega stanja postopen dvig proračunskih sredstev za kulturo. V koalicijski pogodbi je zapisana namera, da bi do leta 2020 za kulturo namenili 0,5 BDP in s tem prišli na raven, ki je bila kulturi namenjena v letu 2009. To je tudi leto, ko so začela sredstva za kulturo padati. 

Prešiček si želi kulturo ponovno postaviti v središče javnega interesa. Zaveda se, da bo treba preurediti aktualni kulturni sistem. Med drugim se zavzema za pripravo novega Nacionalnega programa za kulturo, pa tudi zato, da bo v vladno proceduro čim prej vložen predlog zakona o kulturnem evru.

Med prioritetami je navedel ureditev položaja samozaposlenih v kulturi ter nevladnih organizacij, decentralizacijo kulture, debirokratizacijo in reformo razpisnih postopkov, pripravo dolgoročnega načrta sofinanciranja in novih investicij v kulturno infrastrukturo, skrb za slovenski jezik in ureditev položaja knjige ter njenega pomena za družbo ter medijsko zakonodajo. 

Velik potencial sicer prepoznava v medresorskem povezovanju kulture z drugimi sferami, denimo z ministrstvi za gospodarstvo, za zunanje zadeve iz za izobraževanje. Povzel je tudi besede nedavno preminulega pesnika Cirila Zlobca, da se bo zavzel, da "bo v kulturi čim manj politike in v politiki čim več kulture".

Česnik je ustrezen kandidat

STA
Česnikovo predstavitev je kot ustrezno podprlo šest članov komisije, dva sta bila proti.

Parlamentarna komisija za Slovencev v zamejstvu in po svetu je danes podprla kandidaturo Petra Jožefa Česnika za ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki bo tako prevzel vodenje istoimenskega urada vlade. 

Na predstavitvi so člani komisije s svojimi vprašanji ministrskemu kandidatu iz vrst Stranke Alenke Bratušek največ pozornosti namenili predvsem mlajšim generacijam Slovencev v zamejstvu in po svetu in temu, kako jih pritegniti za sodelovanje z matično domovino in ohranjanju slovenstva, ter še večjemu sodelovanju in povezovanju strokovnjakov slovenskih korenin iz tujine s Slovenijo. Slovensko srenjo slovenskega rodu je po besedah kandidata potrebno "vključiti v našo vprego".

"Jaz bom boben, na katerega se bo tolklo," je napovedal in še dejal, da so njegova vrata odprta za vse, tako zamejce kot Slovence po svetu. 73-letni Česnik, sicer avstralski Slovenec, je svojo predstavitev začel s svojo osebno življenjsko zgodbo in dejal, da mu je predvsem tematika čezmorskih izseljencev "čustveno izredno blizu". Menil je sicer, da je potrebno prednost nameniti predvsem zamejcem ter odpraviti administrativne ovire za tiste Slovence, ki se želijo vrniti iz tujine, kamor sodi tudi nostrifikacija njihove izobrazbe. 

Po njegovem bo potreben premik tudi z mrtve točke, kar zadeva predstavnika slovenske narodne skupnosti v Italiji v italijanskem parlamentu. Zavzel se je tudi za povezovanje med organizacijami v Sloveniji, ki se ukvarjajo z zamejci in izseljenci, tesno sodelovanje urada z drugimi ministrstvi, kot so ministrstvo za finance, izobraževanje, javno upravo, zunanje zadeve itd.

Sam podpira tudi ureditev muzeja izseljenstva in načeloma, da bi imeli Slovenci iz tujine svojega predstavnika v državnem zboru, a je to po njegovih besedah predvsem v rokah samih poslancev.

Skozi sito tudi Leben 

STA
Odbor DZ je prikimal kandidaturi Jureta Lebna za okoljskega ministra.

Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor je predstavitev kandidata Jureta Lebna za ministra za okolje in prostor ocenil kot ustrezno. Tak sklep je podprlo 11 članov odbora, proti pa sta bila dva.

Leben, kandidat iz kvote SMC, je predstavitev svojega programa začel že zjutraj, a je predsednik odbora Rudi Medved (LMŠ) po treh urah razpravo prekinil. Odbor je z obravnavo te točke nadaljeval popoldne in s kandidatom razpravljal še približno dve uri. 

V predstavitvi je Leben, ki je v vladi Mira Cerarja kot državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo bdel nad projektom drugega železniškega tira med Divačo in Koprom, obljubil sodelovanje z vsemi deležniki ter drugimi resorji. Prioritetno se namerava lotiti problema odpadne embalaže in sanacije degradiranih okolij. 

Pod določenimi pogoji dopušča možnost vzpostavitve sežigalnice, zavzema se za gradnjo vetrnih elektrarn in povečanje fonda stanovanj, še posebej za mlade in mlade družine. Napovedal je tudi večjo učinkovitost dela ministrstva in drugih služb, kot so državna agencija za okolje in inšpekcije. Ministrstvo je namreč servis za ljudi, je izpostavil.