Zdravstvo

Ministrstvo, ki bo najbolj na udaru: V roku enega leta čakalnih dob ne bo

T.L.
5. 9. 2018, 13.00
Posodobljeno: 5. 9. 2018, 13.14
Deli članek:

Kandidat za ministra za zdravje Fakin predstavlja svojo vizijo zdravstvene politike za naslednje štiri leta.

STA
Samo Fakin

Točno opoldne se je pred odborom DZ za zdravstvo predstavil kandidata za ministra za zdravje Sama Fakina. Zdravstveni resor bo v novi koaliciji nedvomno resor, v katerega bo uprto veliko oči: strokovne in tudi laične javnosti. Samo Fakin je "star maček", ki zdravstveni sistem, njegove pluse in minuse pozna, na svoje pretekle izkušnje pa je večkrat  skliceval tudi med predstavitvijo. 

In kaj obljublja oziroma napoveduje Fakin? Na kratko: bolnišnic ne namerava ukinjati, je pa napovedal preverjanje njihove strokovne varnosti. "Kjer je strokovna varnost šibka, kaže njihove programe združevati, razen če le-ti niso urgentni". Dodal je, da je to običajna praksa v Evropi. 

Dotaknil bi se kadrovske. Pravi, da "se govori" o pomanjkanju kadra na vseh področjih, moti pa ga, da se ob tem ne uporablja številk, statističnih podatkov, kaj je res in ni res. Napovedal je, da bo to ena od prioritetnih nalog ministrstva: da po panogah pridejo do tega, kje je zdravnikov preveč, kje premalo. Podatke bi nato primerjali tudi z Evropo. 

Napovedal je, da bi zaostrili odgovornosti direktorjev bolnišnic. "Če deluje v gospodarstvo, bo delovalo tudi v zdravstvu."

Obremenjenost standardi in normativi, kar je zapisano v koalicijski pogodbi, je treba izmeriti. Fakin pravi, da to ni predmet sindikalnih pogajanj. "Vedno se pogajam s številkami in znanstvenimi dejstvi, s tem, kar je napisano. Drugega načina ne poznam in se mi tudi ne zdi primeren." Napovedal je, da izgub bolnišnic ne bo toleriral in da je treba pogledati, kaj so vzroki izgube bolnišnic. 

Napovedal je, da si bo prizadeval za ustanovitev agencije za kakovost. "Dvanajst let se trudimo narediti agencijo za kakovost, nikoli ni bilo posluha za to. To potrebujemo, tudi za ekonomiko cen zdravstvenih storitev." Cen storitev po njegovem mnenju ne more biti del pogajanja, ampak jo mora določiti ZZZS.

Se pa zavzema, da čakalnih dob ne bi bilo in verjame, da smo v roku "enega leta sposobni za specialistiko čakalno dobo spraviti na nič oziroma v 14-dnevni okvir.

Fakin je podal grobo oceno slovenskega zdravstvenega sistema s povprečjem v EU, ki je, kot pravi, "kar dobra" in v večini aspektov primerljiva z EU.