Kdo bo sedel na guvernerski stol

V SMC so za dva, v LMŠ za enega, v SDS za nobenega, v Levici proti dvema

T.L./STA
5. 9. 2018, 11.54
Posodobljeno: 5. 9. 2018, 15.28
Deli članek:

Pahor se pogovarja s poslanskimi skupinami o kandidatu za novega guvernerja Banke Slovenije.

STA
Pahor bo izbranega kandidata DZ predlagal najpozneje v 30 dneh po izteku roka za zbiranje kandidatur, torej do 19. septembra.

Predsednik republike Borut Pahor se je danes posvetoval s poslanskimi skupinami o kandidatu za novega guvernerja Banke Slovenije. Predsednik republike mora ime kandidata v DZ poslati do 19. septembra.

V igri za guvernerja je pet kandidatov: trenutna viceguvernerja in člana sveta Banke Slovenije Marko Bošnjak in Primož Dolenc (slednji po Jazbečevem odhodu tudi začasno vodi Banko Slovenije), nekdanja članica sveta Banke Slovenije Mejra Festić, ki je redna profesorica na mariborski ekonomsko-poslovni fakulteti in znanstvena svetnica Fakultete za management Univerze na Primorskem, nekdanji slovenski član Evropskega računskega sodišča Milan Martin Cvikl, ki je trenutno aktiven v Evropski banki za obnovo in razvoj, ter predsednik uprave Triglav Skladov Benjamin Jošar.

SDS ni za nobenega. Med razlogi tudi bančna luknja

In kakšna so stališča poslanskih skupin do kandidatov? V poslanski skupini SDS ne podpirajo nobenega od petih prijavljenih kandidatov za guvernerja Banke Slovenije, je po pogovoru s Pahorjem povedal vodja največje poslanske skupine v DZ Danijel Krivec. Kot je novinarjem po pogovoru povedal Krivec, so v poslanski skupini pregledali vse predloge kandidatov, ki so prišli na poziv predsednika republike, niso pa se odločili za vabilo na pogovor nobenemu od peterice.

Odločitev so tako sprejeli na podlagi dosedanjega delovanja prijavljenih kandidatov in gradiva, ki so jim ga ti poslali.

Eden od razlogov, zakaj ne podpirajo nobenega od peterice, je tudi ta, da je bila večina na relevantnih funkcijah v času, ko je nastala bančna luknja in so se dogajale druge nepravilnosti v bančnem sistemu.

Svojega kandidata v poslanski skupini SDS nimajo, saj ocenjujejo, da je to bolj odgovornost nastajajoče vladne koalicije.

Glede možnosti, da bi predsednik republike DZ predlagal nekoga šestega, je Krivec dejal, da je Pahor to omenil, a ni govoril o nobenih konkretnih imenih. Če se v DZ ne bo pokazala podpora nobenemu od prijavljenih kandidatov, bo šef države o tej možnosti razmišljal.

LMŠ je za Bošnjaka

V poslanski skupini LMŠ najbolj podpirajo trenutnega člana sveta ustanove in viceguvernerja Marka Bošnjaka. Njihova druga izbira je Bošnjakov kolega Primož Dolenc, ki trenutno tudi začasno vodi Banko Slovenije, je povedal vodja poslancev LMŠ Brane Golubović. Razlogi za odločitev druge največje poslanske skupine v DZ in največje poslanske skupine nastajajoče koalicije so po Golubovićevih besedah strokovni.

Bošnjak jih je prepričal s programom in zavezo, da želi Banko Slovenije bolj odpreti in jo narediti bolj transparentno, je pojasnil Golubović.

Napovedal je še, da bodo v naslednjih dneh potekala koalicijska usklajevanja. To je velika preizkušnja za novo vladno koalicijo, je dejal. V LMŠ želijo, da bi se jim uspelo poenotiti že v prvem krogu.

V SMC so za dva

V poslanski skupini SMC med kandidati za guvernerja Banke Slovenije podpirajo trenutna člana sveta ustanove in viceguvernerja Marka Bošnjaka in Primoža Dolenca, ki trenutno tudi začasno vodi Banko Slovenije, je po pogovoru s predsednikom republike Borutom Pahorjem povedal vodja poslancev SMC Igor Zorčič.

Na vprašanje, ali imajo v poslanski skupini kakšno preferenco med obema, je Zorčič odgovoril, da bi težko rekel kaj takega. Katerikoli od njiju bo zbral večjo podporo med poslanskimi skupinami v DZ, bo dobil podporo celotne poslanske skupine, je napovedal.

Glede današnjega pisanja portala Siol o zaupnem poročilu, ki naj bi razkrivalo pomanjkljiv nadzor Banke Slovenije v preteklosti nad primeri pranja denarja italijanskih državljanov v Novi KBM, je Zorčič dejal, da je to velik škandal in da bo izboljšanje teh vidikov delovanja bančnega nadzornika velik izziv za novega guvernerja.

Po njegovih besedah sta tako Bošnjak in Dolenc pripadnika mlajše generacije, ki sta pripravljena prevzeti vodenje tako pomembne ustanove. Oba sta tudi obdržala kritično distanco do tega, kar se je dogajalo v Banki Slovenije v preteklosti, je dodal.

V Levici izrecno proti dvema

V poslanski skupini Levice so med kandidati za guvernerja Banke Slovenije izrecno nenaklonjeni Primožu Dolencu, ki trenutno tudi začasno vodi Banko Slovenije, ter Benjaminu Jošarju. Do ostalih so medtem odprti.

O ostalih treh, torej članu sveta Banke Slovenije Marku Bošnjaku, nekdanji članici sveta Mejri Festić in nekdanjemu slovenskemu članu Evropskega računskega sodišča Milanu Martinu Cviklu, ki je trenutno aktiven v Evropski banki za obnovo in razvoj, pa so v nadaljnjih postopkih pripravljeni premisliti.

V DeSUS dajejo prednost ljudem z izkušnjo v Banki Slovenije

V poslanski skupini DeSUS so se v torek pogovarjali z vsemi kandidati, danes pa so na podlagi tega oblikovali prioritetni vrstni red imen, pri katerem pa ne vztrajajo. V prihodnjih dneh so se pripravljeni usklajevati še z ostalimi zainteresiranimi poslanskimi skupinami.

Na vprašanje, komu dajejo prednost, je vodja poslanske skupine Franc Jurša odgovoril, da tisti, ki delujejo ali so delovali v Banki Slovenije, torej Bošnjaku, Dolencu in Festićevi. Ni pa želel izpostaviti, kdo med njimi je dobil največ točk, saj želijo ostati odprti za usklajevanja.