Virus Zahodnega Nila

Zaradi nevarne bolezni v bolnišnici tudi šestletna deklica

R.T.
5. 9. 2018, 11.18
Posodobljeno: 5. 9. 2018, 12.14
Deli članek:

V enem odstotku primerov okužbe pride lahko do encefalitisa in to se je zgodilo tudi v primeru šestletne deklice, so povedali v bolnišnici, kjer se deklica še zdravi.

Profimedia
Na Hrvaškem je ena oseba umrla, z virusom pa je okuženih 26 ljudi.

Včeraj je slovenska javnost izvedela, da imamo letos tudi pri nas primer okužbe z virusom Zahodnega Nila. Kot so še povedali, je pacient že v domači oskrbi, najverjetneje pa se je okužil na področju osrednje Slovenije. Na Nacionalne inštitutu za javno zdravje pa so ob tem še dodali, da lahko glede na intenzivno sezono pričakujemo še kakšen primer okužbe. 

V naših sosednjih državah pa okuženi komarji povzročajo več težav, saj je število okuženih bistveno višje kot pri nas: tako hrvaški mediji danes poročajo, da je z virusom okužena tudi komaj šest let stara deklica z območja Vukovarja. Njeno zdravstveno stanje je resno, na srečo pa življenje deklice ni ogroženo. V enem odstotku primerov okužbe pride lahko do encefalitisa in to se je zgodilo tudi v primeru šestletne deklice, so povedali v bolnišnici, kjer se deklica še zdravi. 

Kot pravijo strokovnjaki, se pri največjem številu okuženih, simptomi ne pojavijo ali pa gre za blažje simptome, ki spominjajo na simptome gripe. Resda pa je lahko v posameznih primerih okužba za posameznika tudi usodna. 

Kako je razširjen virus po EU

Na Hrvaškem je z virusom okuženih 26 ljudi, ena oseba pa je umrla. Večina se jih je okužila na Hrvaškem, le dva naj bi se okužila med bivanjem v tujini.  

V Srbiji je po najnovejših podatkih, osveženih včeraj, za posledicami okužbe z virusom Zahodnega Nila umrlo 25 ljudi, registriranih pa je 262 primerov okužbe. Največ primerov okužbe so zabeležili na področju Beograda, in sicer 126. Sicer pa na območju Evropske unije o okuženih z virusom Zahodnega Nila poročajo še iz Grčije, Italije, Madžarske in Romunije.