Šokantna razkritja

VIDEO: Idiot in neuravnovešenec v Beli hiši? Trumpovi sodelavci že pravijo tako

T.L.
5. 9. 2018, 10.10
Posodobljeno: 5. 9. 2018, 11.04
Deli članek:

Šokantno in neprijetno resnico o dogajanju v Beli hiši razkriva nova knjiga novinarja, ki je razkril afero Watergate: sodelavci Trumpa opisujejo kot neizobraženega, koleričnega in paranoičnega.

Reuters
V knjigi so zbrane laži, je na Twitterju zapisal Donald Trump.

V javnost so pricurljale podrobnosti nove in za predsednika Donalda Trumpa uničujoče knjige z naslovom Strah: Trump v Beli hiši, ki jo je napisal raziskovalni novinar Bob Woodward. Knjiga namreč pritrjuje vsem najhujšim strahovom kritikov ameriškega predsednika in prinaša mučen potret neizobraženega, koleričnega in paranoičnega predsednika, ki ga skušajo njegovo sodelavci čim bolj nadzorovati in pred njim skrivati določene dokumente, da bila lahko ublažili škodo, ki bi jo lahko povzročil nepredvidljivi Trump. Knjiga temelji na intervjujih z visokimi predstavniki Bele hiše. 

Zvočni posnetek: Trump je poklical Woodwarda

V knjigi opisane disfunkcionalnosti v Beli hiši, ki jih opisuje knjiga, ki bo izšla prihodnji teden, so v Beli hiši zanikali. Pravijo, da gre za lažne zgodbe, s katerimi želi novinar očrniti predsednika. Woodward si je sicer prizadeval tudi, da bi opravil intervju s predsednikom Trumpom in je bil, kot poroča Washington Post, v stiku s šestimi do sedmimi predstavniki Bele hiše, s katerimi se je dogovarjal o srečanju s Trumpom, vendar se mu niso nikoli javili.

Je pa Trump poklical Woodwarda 14. avgusta, ko je bil obveščen, da novinar pripravlja novo knjigo o njem. V telefonskem pogovoru - prepis enajst minut dolgega pogovora je objavil Washington Post - je Woodward predsednika posvaril, da gre v knjigi za "oster pogled na svet, vašo administracijo in vas". Trump je na to odgovoril: "Predvidevam, da to pomeni, da bo knjiga negativna". In nadaljeval: "Ampak, saj veste, da sem - v približno 50 odstotkih tega vajen ... Vse je v redu." O knjigah, ki obravnavajo njegovo administracijo pa: "Nekatere so dobre, druge slabe. Zdi se, da bo ta slaba".

Celoten pogovor med Trumpom in Woodwardom lahko poslušate spodaj. 

Woodward je spoštovano in priznano ime ameriškega raziskovalnega novinarstva. Danes je novinar Washington Posta, s kolegom Carlom Bernsteinom pa je v 70. letih minulega stoletja z razkritjem afere Watergate povzročil padec predsednika Richarda Nixona

Trump na ravni osnovnošolca

In kakšne neprijetnosti razkriva knjiga? Po srečanju s Trumpom in njegovo ekipo za nacionalno varnost o vojaški navzočnosti na Korejskom polotoku, je ameriški obrambni minister Jim Mattis sodelavcem potožil, da se predsednik obnaša in ima stopnjo razumevanja učenca iz petega ali šestega razreda osnovne šole. Mattisov komentar je povezan z domnevnim Trumpovim vprašanjem, zakaj bi ZDA sploh imele oborožene sile v Južni Koreji, kot tudi posebno obveščevalno enoto, ki lahko nemudoma zazna morebitno lansiranje balističnih projektilov Severne Koreje. Mattis mu je odgovoril: "To delamo zato, da bi preprečili 3. svetovno vojno."

Med drugim knjiga razkriva, da je po napadu s kemičnim orožjem v aprilu 2017, Trump želel likvidirati Bašarja al-Asada. Trump je menda poklical Mattisa in mu dejal, da želi ubiti sirskega predsednika. "Ubili ga bomo. Dajmo! Gremo tja in jih pobijmo!" je dejal Trump. Po pogovoru pa je Mattis dejal enemu od svetovalcev, da tega ne bodo storili in je pripravil bolj omejen načrt napada. 

Šef kabineta: Idiot je. Ničesar se mu ne da pojasniti

Vodja Trumpovega kabineta John Kelly naj bi bil še posebej frustriran nad predsednikovim obnašanjem. In na enem sestanku menda tudi izbruhnil: "Idiot je. Ne da se mu ničesar pojasniti. Popolnoma je iztiril. Smo v norišnici. Ne vem, kaj delamo. To je najhujša služba, ki sem jo doslej imel."

Knjiga še razkriva Trumpovo obsedenost s posebnim tožilcem za preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve Robertom Muellerjem. Zaradi Trumpovih napadov besa in preganjavice v povezavi s preiskavo, ki se je zelo boji, je bilo delovanje Bele hiše dneve in dneve paralizirano. 

Trump naj bi tako pravosodnega ministra Jeffa Sessionsa označil za "umsko zaostalega" in "neumnega južnjaka". To je Trump v zapisu na Twitterju sicer zanikal. Lepih besed pa menda Trump ni našel niti za druge ljudi, ki jih je sicer sam imenoval na položaje, na primer, že nekdanjega šefa kabineta Reinca Priebusa in Wilburja Rossa

S Trumpove mize kradli dokumente

S tem pa šokantnih razkritij knjige, ki še sploh ni izšla, še zdaleč ni konec. V eni od bolj šokantnih trditev namreč avtor piše, da sodelavci pred Trumpom skrivajo določene dokumente, da bi mu s tem preprečili podpis oziroma realizacijo nevarnih idej.   

Eden od tistih, ki so pred Trumpom skrivali dokumente, je bil zdaj že nekdanji gospodarski svetovalec Gary Cohn. Trumpu je z mize ukradel dokument, s katerim bi predsednik, če bi ga podpisal, ukinil trgovinski sporazum z Južno Korejo. Pred Trupom naj bi tako skrili dogimente o prekinitvi sporazuma NAFTA oziroma trgovinskega sporazuma s Kanado in Mehiko. 

Cohn je po zapisu v knjigi Trupla opisal kot "profesionalnega lažnivca" in priznal, da je "ukradel dokumente z njegove mize, da bi zaščitil državo".