Diklofenak

Pozor! Razširjeno protibolečinsko zdravilo povezano s srčnimi težavami

B.K.
5. 9. 2018, 09.09
Posodobljeno: 5. 9. 2018, 13.49
Deli članek:

Diklofenak, učinkovina, ki jo tudi v Sloveniji najdemo v različnih zdravilih, je po raziskavi danskih zananstvenikov povezana s povečanim tveganjem za srčne težave.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Odpoved srca in srčna kap sta dva neželena učinka, do katerih lahko vodi uporaba protibolečinskega zdravila diklofenak, kaže nova raziskava danskih znanstvenikov iz Univerzitetne bolnišnice Aarhus. Raziskava je bila objavljena v medicinski znanstveni reviji BMJ.

Diklofenak je nesteroidno protivnetno zdravilo (NSAID), ki se uporablja za zmanjšanje vnetij ter za zniževanje povišane telesne temperature. Tovrstna zdravila imajo ponavadi manj neželenih učinkov kot steroidna protibolečinska zdravila.

Pri uporabi diklofenaka so raziskovalci ugotovili povišanje srčnih težav, denimo neredni srčni utrip, aritmija, srčno popuščanje in infarkt. Povečana tveganja veljajo za moške in ženske vseh starosti in to že v nizkih količinah, poroča nemški portal Deutsche Welle

Potrebne dodatne raziskave

Rezultati raziskave temeljijo na danskih nacionalnih podatkih o več kot 6,3 milijonih odraslih oseb, ki so od leta 1996 vsaj 10 let jemali diklofenak ali druga nesteroidna protivnetna zdrvila.

Študija se ponaša z večjo velikostjo vzorca kot prejšnje študije, a raziskovalci kljub temu poudarjajo, da njihovi rezultati izhajajo iz opazovalne študije in tako ne omogočajo trdnih zaključkov.

Raziskovalci kljub temu priporočajo, naj zdravniki diklofenak predpišejo šele, če ostala nesteroidna protivnetna zdravila ne delujejo zadovoljivo.