Sumljivi obredi

Se v ljubljanskem Tivoliju dobiva satanistična sekta?

P.K.
5. 9. 2018, 08.30
Posodobljeno: 5. 9. 2018, 09.02
Deli članek:

Javnost se sprašuje, kakšne vrste obrede imajo v znanem ljubljanskem parku zamaskiranci, ki izvajajo neke »čudne rituale«. So na delu verske sekte? Pri nas naj bi bile vsaj tri.

Dreamstime
So v Tivoliju res izvajali satanistične seanse?

Na svetovnem spletu je zakrožil zapis Ljubljančanke, ki se sprašuje, kaj se dogaja v največjem parku prestolnice. »Pred dnevi sem v Tivoli peljala kužka na sprehod in na enem izmed bolj poraščenih predelov zaznala skupino ljudi. Malo sta se mi zdela nenavadna njihovo početje in oprava. Bili so oblečeni v dolge črne obleke s kapucami. Stali so v krogu, usklajeno krilili z rokami in izgovarjali nenavadne besede. Zdelo se mi je, kot bi nekaj čarali. Postalo mi je neprijetno in sem hitro odšla stran. Kaj se gredo ti ljudje, mene so dodobra prestrašili,« se je glasil njen zapis. 

Na njene besede se je odzvalo še nekaj drugih uporabnikov spleta, ki so očitno seznanjeni z nenavadnimi seansami v Tivoliju. »Saj to ni nič novega. Že dalj časa se govori, da se občasno tam dobivajo slovenski satanistični sektaši in izvajajo svoje orgije oziroma seanse. Verjetno se povezujejo s svojim vodjo – hudičem,« je nekdo s komentarjem pospremil zapis zaskrbljene ženske.

Obrnili smo se na policijo in povprašali, ali je kakšen občan prijavil to nenavadno dogajanje, a je Policijska uprava Ljubljana sporočila, da prijave dogodka narave, ki jo opisujejo na spletu, v zadnjem času niso prejeli. Pojasnili so tudi, da samo zadrževanje ljudi na nekem kraju ni kaznivo. »Bi pa, če bi nekdo prijavil kaj takega, policija odšla na teren, zbrala obvestila in preverila, za kaj gre. Če bi v tem okviru ugotovila, da se pojavljajo elementi kaznivega dejanja ali prekrška, bi seveda ukrepala. Samo zadrževanje oseb na nekem območju pa, še enkrat poudarjamo, ni kaznivo dejanje,« pojasnjujejo na PU Ljubljana.

Dreamstime
Hudičeva ženska

Spor z zakoni

Na spletu se ob tem zapisu sicer razvije živahna debata o sektah in kultih na Slovenskem, ki jih ni prav malo. Ob tem naj najprej pojasnimo, da je sekta ali ločina druga najmanjša verska organizacija in verska skupina, ki je nastala z odcepitvijo od kake že utrjene verske skupnosti, kult pa je najmanjša verska organizacija.

»Sekte in kulti so pogosto v sporu z ostalimi verskimi skupnostmi glede tolmačenja verskih resnic, saj pogosto zavračajo poglaviten nauk. Lahko tudi poudarjajo, da je njihova vera edina pravilna, ob čemer sekte pogosto prihajajo v spor tudi z državo in zakoni. Članstvo je prostovoljno, medsebojna povezanost in solidarnost pa zelo velika,« se glasi uradna definicija.

Vprašljivi nazori

Mogoča je tudi pejorativna uporaba sociološkega termina sekta v vsakdanjem govoru v primerih, ko se o nekem religioznem povezovanju, ki sociološko ne ustreza tipologiji sekte, govori v žaljivem pomenu. Tudi religiozne organizacije in gibanja, ki tipološko ustrezajo sektam, sami sebe neradi označujejo kot sekte.

V Sloveniji je kar nekaj skupin, ki bi jih lahko uvrstili med sekte oziroma kulte in imajo po mnenju javnosti zelo sporna prepričanja – vodila delovanja. To smo izvedeli tudi na podlagi pričevanj ljudi, ki se na to temo razgovorijo na različnih spletnih forumih. Vendar to niso verske sekte oziroma kulti, ki bi bile vpisane v register cerkva in drugih verskih skupnosti, ki ga vodi Ministrstvo za kulturo. V register je sicer vpisanih 54 cerkva in drugih verskih skupnosti, je podatek Urada za verske skupnosti, ki vodi Register cerkva in drugih verskih skupnosti.

arhiv
Dragutin Barušić je vodja kulta Zdrava atmosfera, ki razburja Domžalčane.

Daleč od oči

Značilnost sekt, ki jih bomo predstavili danes, je, da raje delujejo proč od oči javnosti, po vsej verjetnosti zaradi svojih velikokrat vprašljivih prepričanj oziroma naukov. Na Slovenskem je trenutno zelo popularen kult osebnosti Hrvata Dragutina Barušića, ki ga imajo za belega maga. Omenjeni gospod vodi verski kult Zdrava atmosfera. Njihova baza pri nas naj bi bila v Domžalah, kjer naj bi s svojimi dejanji razburjali domačine, saj naj bi na posestvu, kjer so si uredili nekakšen sedež, najprej žagali orehe, ker da naj bi se na njih zbirale čarovnice, naselili so tudi koze, ki po mnenju domačinov povzročajo le smrad. Domžalčani se čudijo tudi nad njihovimi procesijami po kraju z molitvami v hrvaškem jeziku.

Prijavili so jih

Krajani so njihove izpade, kakor jih imenujejo, prijavili organom pregona, kar so nam na PU Ljubljana tudi potrdili. »Domžalski policisti so v zadnjih mesecih na Kamniški ulici po prijavi občanov posredovali štirikrat. Šlo je za prestavljanje meje, uničevanje grmovja in dreves, hojo po zemljišču, izobešanje stvari na ograjo in podobno. Policisti so se odzvali na vsako prijavo in preverili okoliščine. Glede na zbrana obvestila do zdaj dogodki niso imeli znakov kaznivega dejanja ali elementov prekrška, temveč so se nanašali na civilno-pravna razmerja,« so dejali.

Sta
Finančna ministrica v odhajanju Mateja Vraničar Erman je sledilka belega maga.

Spomnimo, da je članica Zdrave atmosfere tudi znana pravnica in političarka, Mateja Vraničar Erman, ki je bila imenovana za finančno ministrico v Cerarjevi vladi. Svojo vdanost temu kultu je tudi javno obelodanila, češ da je pri učitelju Barušiću našla odgovore na svoje stiske in nezadovoljstva.

Vrtoglave cene

Zloglasna pri nas je še ena sekta, in sicer sekta Happy happy, ki jo je vodila Špela Peternel. Peternelova je na račun svojega sektaškega delovanja požela val javnega zgražanja, saj naj bi opravljala seanse s pozitivno energijo, za kar naj bi zaračunavala tudi po 25.000 evrov na intervencijo! Zaradi tega si je nakopala kazenski ovadbi zoper poslovno goljufijo in pranje denarja, tako da je morala svoje delovanje pojasnjevati na sodišču. Kasneje je tožilstvo obtožbo zoper njo umaknilo.

Arhiv Svet24
Špela Peternel je prepričana, da so jo oškodovanci na zatožno klop spravili zaradi lastnih neuspehov.

Na spletnih forumih se precej govori tudi o satanističnih sektah pri nas. Bilo naj bi več manjših. Iz zapisov na spletu lahko razberemo, da so njeni člani predvsem mladi uporniki, ki v zahtevni družbi ne najdejo svojega mesta in se tako oprejo na hudiča, v katerem vidijo svojo odrešitev. Udeležujejo se satanističnih seans, v katerih naj bi v posebnih obredih klicali satana in ga prosili za vodstvo po življenju.