Je Rusija le bila vpletena?

Dve imeni v zvezi z napadom z novičokom: oba sta Rusa

J.P.
5. 9. 2018, 12.48
Posodobljeno: 5. 9. 2018, 14.19
Deli članek:

Britansko tožilstvo je v zvezi z zastrupitvijo dvojnega agenta in njegove hčerke imenovalo dva osumljenca.

Londonska metropolitanska policija
Aleksander Petrov in Ruslan Boširov

Novičok velja za enega najbolj smrtonosnih bojnih strupov. Znanstveniki takratne Sovjetske zveze so ga v tajnosti razvijali v 70. in 80. letih minulega stoletja. Pri raziskavah naj bi sodelovale še nekatere druge države.

Umor naj bi naklepala Rusa Aleksander Petrov in Ruslan Boširov. Če ju bodo ujeli, bosta obtožena tudi poskusa umora policista Nicka Baileyja ter uporaba novičoka, enega najbolj smrtonosnih bojnih strupov. Rusa naj bi Veliko Britanijo zapustila kmalu po napadu, od takrat pa se na Otok nista vrnila. Britansko tožilstvo Rusije ne bo prosilo za izročitev, so pa pridobili evropski nalog za prijetje. Imeni sta najverjetneje psevdonima, moška pa naj bi bila stara okoli 40 let.

V Londonu sta pristala 2. marca, dva dni pozneje sta odpotovala v Salisbury.

Reuters
Preiskava v Salisburyju ob zastrupitvi Skripala.

Nezavestna na klopi

Bivši ruski dvojni agent Sergej Skripal in njegova hčerka Julija sta bila 4. marca v angleškem Salisburyju zastrupljena z novičokom. Najdena sta bila nezavestna na klopi v omenjenem mestu. Njo so iz bolnišnice v Salisburyju odpustili na začetku aprila, njega sredi maja.

Profimedia
Sergej Skripal

Profimedia
Julija Skripal

Upokojeni polkovnik Skripal je bil zaradi vohunjenja za Veliko Britanijo leta 2006 na vojaškem sodišču v Rusiji obsojen na 13 let zapora. Azil v Veliki Britaniji pa ima od leta 2010, ko ga je Moskva skupaj s še tremi zaporniki izpustila v zameno za 10 ruskih vohunov, ki jih je prijela ameriška FBI.

Diplomatska kriza

Britanska vlada je za zastrupitev okrivila Rusijo, a je Moskva zanikala vsakršno vpletenost. Primer je sprožil hudo diplomatsko krizo in izgon številnih ruskih diplomatov iz zahodnih zaveznic Velike Britanije ter enake povračilne ukrepe Rusije.. Njihovo veleposlaništvo v Londonu je včeraj spet zahtevalo dostop do Skripalovih. Trenutno prebivata na skrivni lokaciji. 

Britanski mediji so incident primerjali z zastrupitvijo bivšega ruskega vohuna Aleksandra Litvinenka z radioaktivnim polonijem 210 leta 2006 v Londonu. Med umiranjem je obtožil Rusijo, da je naročila njegov umor, a njegova smrt ostaja uganka. Britanska preiskava je ugotovila, da je umor verjetno odobril ruski predsednik Vladimir Putin, kar Moskva zanika.