Štajerska varda

Šiško sprožil "notranjevarnostni postopek" v policiji

J.P./STA
5. 9. 2018, 15.44
Posodobljeno: 5. 9. 2018, 15.47
Deli članek:

Policija ne razpolaga s podatki o vpletenosti policistov v primer vzpostavitve in postroja Štajerske varde, vseeno pa poteka v zvezi s tem notranjevarnostni postopek, so pojasnili na GPU.

Bobo
Policija nima podatkov o vpletenosti policistov v primer Štajerske varde

Vodja oborožene skupine Andrej Šiško je namreč v torek dejal, da ima v policiji svoje vire in da je velik del policije tako ali tako na njihovi strani.

Preiskava usmerjena zoper več oseb

V povezavi s primerom še naprej poteka intenziven predkazenski postopek, ki ga usmerja mariborsko okrožno državno tožilstvo in v katerem kriminalisti Policijske uprave Maribor in Generalne policijske uprave (GPU) izvajajo vse potrebne aktivnosti za preiskavo sumov različnih kaznivih dejanj.

Kot so navedli na GPU, je preiskava usmerjena zoper več oseb, za zagotavljanje dokazov v predkazenskem postopku pa policija uporablja pooblastila za preiskovanje kaznivih dejanj v skladu s pogoji oziroma določbami zakona o kazenskem postopku.

Zanika, da bi šlo za paravojaško enoto

Na družbenih omrežjih so namreč konec preteklega tedna zakrožile fotografije in posnetki urjenja skupine oboroženih zamaskirancev, katerih vodja je predsednik zunajparlamentarne stranke Zedinjena Slovenija Šiško. Po njegovih besedah gre za "prostovoljno obrambno skupino svobodnih ljudi dežele Štajerske" z imenom Štajerska varda, ki so jo oblikovali po ustanovitvi Dežele Štajerske junija lani.

Šiško zanika, da bi šlo za paravojaško enoto, vendar pa strokovnjaki za varnost trdijo nasprotno. Po njihovem mnenju gre za dokaz, da Slovenija ni več imuna proti različnim oblikam radikalizacije ter da vse to zahteva resen odziv državnih organov.