Nesprejemljivo

Predsednik Pahor zaskrbljen zaradi obstoja Šiškovih stražarjev

G.G.
3. 9. 2018, 16.41
Posodobljeno: 3. 9. 2018, 19.01
Deli članek:

Objava posnetkov urjenja skupine oboroženih in zamaskiranih ter ne pretirano vitkih moških je zbudila kar precej zanimanja. Reagiral je predsednik republike Borut Pahor.

Facebook
"Štajerska varda" Andreja Šiška.

Pahor je izrazil veliko zaskrbljenost zaradi obstoja oborožene skupine Štajerska varda. Po njegovem je popolnoma nesprejemljivo oblikovanje oborožene skupine, ki naj bi po besedah vodje skupine "zagotavljala red in mir ter nadzirala mejo države". Od pristojnih organov pričakuje, da bodo ukrepali v skladu z zakonodajo.

Pahor, sicer vrhovni poveljnik obrambnih sil, je še poudaril, da je Slovenija svobodna država, v kateri vsakdo lahko izpove svoje stališče, a je pri tej svobodi omejen z enako svobodo drugega. Prav tako je izpostavil, da je Slovenija varna država, v kateri ni nikomur, ki ni za to pooblaščen, potrebno in dovoljeno samovoljno in protipravno skrbeti za varnost države in njenih meja.

"Republika Slovenija ima ustrezne ustanove in organe, ki skrbijo za zagotovitev miru, varnosti in nadzor državne meje in svoje delo dobro opravljajo," so dodali iz Pahorjevega urada.

FOTO in VIDEO: Na Pohorju zamaskirani neznanci v vojaškem postroju. Policija že preiskuje

Orožje po "karantanski postavi"

Bobo
Šiško je napovedal nastanek novih skupin.

Na družbenih omrežjih so med vikendom zakrožile fotografije in posnetki urjenja skupine oboroženih zamaskiranih moških. Nekonvencionalni predsedniški kandidat Andrej Šiško je potrdil, da je bil on tisti, ki je vodil vojaški postroj. Povedal je, da ne gre za paravojaško enoto, ampak za "prostovoljno obrambno skupino svobodnih ljudi dežele Štajerske" z imenom Štajerska varda. Skupina trenutno šteje nekaj sto pripadnikov, oborožene enote pa načrtuje tudi v preostalih slovenskih zgodovinskih deželah. Potrdil nam je, da imajo orožje, o zakonitosti orožja je dejal, da se sklicujejo na karantansko postavo.

Policija preiskuje sume kaznivih dejanj

Z objavo teh posnetkov je seznanjena tudi policija, ki je že začela z izvajanjem ukrepov. Preiskuje sume številnih kaznivih dejanj, med drugim kaznivih dejanj zoper človečnost in zoper suverenost države, o zadevi pa je seznanila tudi tožilstvo.

Več si preberite v jutrišnji izdaji časnika Novice Svet24.Na voljo bo tudi elektronska izdaja.