Šiško se kiti s prekaljenimi borci

Posamezniki iz Štajerske varde že v preteklosti na policijskem radarju

S.R./STA
4. 9. 2018, 17.55
Posodobljeno: 4. 9. 2018, 18.02
Deli članek:

V zvezi z oboroženo skupino Štajerska varda pod vodstvom Andreja Šiška teče intenziven predkazenski postopek, so sporočili z Generalne policijske uprave (GPU).

Facebook
Glede Štajerske varde poteka intenziven predkazenski postopek.

Kriminalisti Policijske uprave Maribor in GPU izvajajo vse aktivnosti za preiskavo sumov različnih kaznivih dejanj. Aktivnosti zbiranja obvestil in dokazov so usmerjene v preverjanje okoliščin glede izvora in vrste orožja, javnega spodbujanja sovraštva in nasilja ter morebitnih drugih protipravnih ravnanj. Operativne aktivnosti potekajo v skladu z usmeritvami Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru, so danes zapisali na GPU.

Policija je v preteklosti razpolagala z določenimi informacijami v zvezi z določenimi posamezniki, a dosedanja preverjanja niso potrdila prepovedanih dejavnosti. Ko je policija zaznala objavo konkretnih posnetkov in prejela tudi več prijav, pa je takoj začela izvajanje ukrepov na podlagi zakona o kazenskem postopku. 

Vrste in dinamike operativnih ukrepov na GPU ne morejo podrobno pojasnjevati zaradi nadaljevanja preiskave, prav tako zaradi varstva osebnih podatkov ne morejo odgovarjati na vprašanja, ki se nanašajo na konkretne fizične osebe, pa so navedli ob vprašanju, ali so se že pogovorili s Šiškom

Tudi sami imajo vire v policijskih vrstah

Bobo
Šiško pravi, da ga policija še ni kontaktirala.

Šiško je sicer potrdil, da še pričakuje, da bo policija stopila v stik z njim. Kot je dodal, pa je tudi sam obveščen o policijskih aktivnostih in o tem, da skušajo policisti kontaktirati člane skupine. Po njegovih besedah imajo namreč tudi sami svoje vire iz policije. Kot trdi Šiško, je velik del policije tako ali tako na njihovi strani, enako da velja tudi za obveščevalne službe. "Tako da smo mi tudi na tekočem," je dodal. O konkretnih imenih ni želel govoriti, saj da bi jih s tem lahko spravil v težave. 

Šiško je tudi potrdil, da se Štajerska varda usposablja že več kot leti dni in da člane urijo ljudje z vojaškimi izkušnjami. Na vprašanje, ali gre torej za nekdanje pripadnike Slovenske vojske, je odvrnil, da mora to delati "nekdo, ki ve, kaj dela, to morajo biti podčastniki ali pa častniki." Niso pa to po njegovih besedah nujno samo častniki in podčastniki Slovenske vojske. "Nekateri so bili to, zdaj niso več," je dodal. So pa v enoti tudi ljudje, ki so bili v drugih vojskah in na bojiščih drugod po svetu. Na vprašanje, za katera bojišča gre, pa je odgovoril: "Od Afganistana do Ukrajine in še kje drugje." 

Na družbenih omrežjih so namreč konec preteklega tedna zakrožile fotografije in posnetki urjenja skupine oboroženih zamaskirancev, katerih vodja je predsednik zunajparlamentarne stranke Zedinjena Slovenija Šiško. Po njegovih besedah gre za "prostovoljno obrambno skupino svobodnih ljudi dežele Štajerske" z imenom Štajerska varda, ki so jo oblikovali po ustanovitvi Dežele Štajerske junija lani.