Pojasnila in odgovori

Andrej Šiško, poveljnik Štajerske varde: zakonov niso dolžni spoštovati, pride lahko do česa hujšega

R.T.
4. 9. 2018, 12.22
Posodobljeno: 5. 9. 2018, 10.58
Deli članek:

Spregovoril je Andrej Šiško. Predsedniški kandidat, samooklicani poveljnik Štajerske varde, vojvoda dežele Štajerske.

Bobo
Andrej Šiško je kandidiral za predsednika države.

Odziv Marjana Šarca: "Edini zakoniti varuhi Republike Slovenije so pripadnice in pripadniki obrambno varnostnih struktur Republike Slovenije. Vsak drug "postroj" je nezakonit in spodkopava ustavno pravni red!"

Fotografije in posnetki, ki jim te dni ni mogoče pobegniti, so nastali med postrojem 1. Maistrovega bataljona že lani ustanovljene Štajerske varde. Te ne bi bilo brez "svobodne," kot poudari, dežele Štajerske, ustanovljene 24. junija 2017. Takrat ni bilo zanimanja, zdaj pa je, je z nasmeškom dejal Andrej Šiško, "čisto drugo vzdušje". 

Na prvi septembrski dan torej ni bilo nikakršnega urjenja. A zakaj podkape? Kot je odgovoril, se teh stvari tako lotevajo posebne enote, tudi slovenske. "Tako je v bistvu profesionalno, tako se to dela," je bila jasen. In orožje? 

Šiška lokalne volitve ne zanimajo, dokler ne bo spremenjena zakonodaja. Medijem – privatnim – je očital pristranskost. 

Molk vzeli kot priznanje dežele Štajerske

"Mi se pripravljamo za lastno obrambo," je dejal in dodal, je je to njihova pravica in dolžnost, saj da so svobodni ljudje. "Tudi Štajerska dežela ni dežela, če ni sposobna zagotoviti red in miru na svojem ozemlju in če ni sposobna varovat lastnih meja." Poudaril je, da se v tem obdobju, torej od 24. junija lani, nihče ni obregnil ob to, zato so to vzeli kot "jasno priznanje dežele Štajerske". Pri tem se sklicuje na Ustavo Republike Slovenije, v kateri sta člena, ki govorita o pokrajinah in lokalni samoupravi, ter 5. člen, ki govori o varovanju človeških pravic in temeljnih svoboščin na ozemlju Slovenije.

Šiško o tem, zakaj njegovi prostovoljci ne gredo raje v Slovensko vojsko: "Kdo bi pri zdravi pameti šel tja, kjer je ocena nezadostna?"

Potrdil je, da je orožje pravo. "Temeljne človekove pravice – ponavadi vi mediji stalno govorite o človekovih pravicah –; med temeljne človekove pravice sodi pravica do nošenja in uporabe orožja. Če te pravice ni, potem ljudje ne morejo biti svobodni. Tisti, ki se ne more branit, ni svoboden, lahko je samo suženj. /.../ To pravico imajo tudi v ZDA, vemo pa, da je v ZDA nastala na podlagi stare pravde, slovenske pravde, karantanske pravde, štajerske pravde, ker je Štajerska dežela, ki se je leta 1180 razvila iz karantanske krajine. To je to. Mi spoštujemo naravno pravdo, ki je dana sama po sebi vsem ljudem, spoštujemo slovensko pravdo in štajersko pravdo, to je vse." 

O legalnosti orožja

Priznava, da nošenje orožja morda res ni po pravnem redu, a pravi, da ga ne spoštujejo niti tisti, ki so na oblasti. "Zakoni so pod ustavo," je bil jedrnat. "Mi nismo dolžni spoštovat zakonov, ki jih mi nismo nikoli sprejeli." Vojsko in policijo priznavajo v okviru Republike Slovenije, "dežela Štajerska pa je vzporedni pravni sistem, ki že sedaj funkcionira in bo funkcioniral". Problem pravnega sistema Republike Slovenije pa je, tako Šiško, da ne funkcionira.

Na drugi amandma ameriške ustave, ki Američanom daje pravico do nošenja orožja, je vplival Angleški zakon o pravicah iz 1689.

Je orožje legalno? Pri tem se podreja zgolj zakonodaji dežele Štajerske. Nabavljajo ga, kjer se ga da nabavit, je povedal. Dejal je še, da lahko pride do kaj hujšega, če se bodo stvari pometale pod preprogo, namesto da bi se o njih konkretno poročalo. "Dejstvo je, da teh ljudi je tu na Štajerskem nekaj sto, jaz pa vem, da jih bo na nivoju Slovenije kmalu nekaj tisoč. Takrat pa bi znali biti problemi," je dejal in pozval k rešitvi teh problemov.

Kaj pa odzivi ljudi? Šiško pravi, da je povsem pravilno, da so ljudje v Republiki Sloveniji zaskrbljeni, da bi bilo narobe, če ne bi bilo, glede na stanje v državi. A oni ne nameravajo maltretirati svojih ljudi. Počeli bodo tisto, kar bi morala oblast. Da bi mu stvari ušle izpod nadzora, se ne boji, saj so drugi krivi za trenutno stanje. Dopušča pa možnost, da bodo zraven prišli nerazumni ljudje, ki bodo prevzeli vajeti, "takrat pa ne bo več tako, kot zdaj zgleda. Temu se moramo izognit vsi skupaj". 

Šiško je vojvoda dežele Štajerske. Meja se razteza od Trojan pa do reke Mure ter od Slovenja Gradca na severu pa Brežic na jugu. 

Pripadniki pri sebi ne bodo imeli orožja, le ko se bodo sestali kot Štajerska varda. Ob razpustitvi formacije ga morajo oddati. Financirajo se sami. 

V vardi so tudi ženske, a v ločenih enotah.

Neke vrste moški invalidi

Kaj bodo počeli pripadniki straže? "Mi moramo vedeti to, da so moški v Sloveniji vsaj zadnjih 14 ali koliko približno generacij prikrajšani za služenje vojaškega roka, ker so jim to pravico vzeli. In ti fantje, mladi fantje, nimajo možnosti se sploh seznanit z orožjem, delat z njim, ga obvladat. Se pravi so neke vrste moški invalidi, mogoče malo grdo rečeno, ampak dejansko to je to. Mi moramo to našo Štajersko vardo usposobit z urjenjem, to so dejstva. Ko bo potrebno, če bo potrebno pa bo začela delovat na ozemlju dežele Štajerske. V kolikor bodo pač tu pri nas organi Republike Slovenije dojeli situacijo in v bistvu koliko bodo zainteresirani za sodelovanje z nami, mi v tem ne vidimo nobene ovire." Sodelovanje bi z njihove strani bilo celo zaželeno, ampak je odvisno od države. 

Člani so deželani dežele Štajerske, torej prostovoljci. Da jih lahko vodi, gre zahvala njegovim izkušnjam iz vojne za Slovenijo. S pripadniki opravijo razgovore; razkril je le, da imajo različne ljudi. Od visoko izobraženih do brezposelnih. Skupna jim je dežela Štajerska. Tudi volitve bodo imeli, je dejal, najverjetneje prihodnje leto. Sčasoma tudi v drugih zgodovinskih deželah. Deželanov naj bi sicer bilo več tisoč. 

"Ni nobene nevarnosti, nobene panike, ničesar se ni treba bati, nihče ne bo nikogar napadel, nihče ne bo nikogar ustrelil, nič od tega, bo vse pod nadzorom," je dejal za konec.