Kaj se dogaja?

FOTO in VIDEO: Na Pohorju zamaskirani neznanci v vojaškem postroju. Policija že preiskuje

R.T.
3. 9. 2018, 10.55
Posodobljeno: 3. 9. 2018, 16.14
Deli članek:

Urjenje naj bi potekalo na Pohorju. Postrojeni v vojaške formacije in s podkapami, nekateri tudi oboroženi.

Facebook
Nekateri so bili oboroženi.

Fotografije so se ta vikend pojavile na družabnih omrežjih. Na twitterju jih je objavil uporabnik "RadikalniUpokojenec", ob njih pa zapisal, da se začenja "vroča jesen".

Facebook
Ni jasno, če je bilo orožje pravo.

Iz ene od fotografij je razvidno tudi, da so za 13. september napovedali protest proti vladi, "ki bo Slovenijo spremenila v Venezuelo".

Facebook
Takšni prizori so znani predvsem iz Rusije.

Šiško je potrdil

Tovrstni posnetki običajno nastajajo v Rusiji, zato dvom o njihovi istovetnosti ni bil neupravičen. Predsedniški kandidat Andrej Šiško je za nas potrdil, da je bil on tisti, ki je vodil vojaški postroj.

Facebook
Postroj naj bi vodil Andrej Šiško.

STA
Andrej Šiško je poveljnik Štajerske varde.

Pojasnil je, da gre za "prostovoljno obrambno skupino dežele Štajerske, imenovana Štajerska varda", on pa je njen poveljnik. Ustanovili so jo 24. junija lani. Pojasnil je še, da skupina, ki nima nobene zveze s pravnim redom Republike Slovenije, a z njim ni v nasprotju, ni povezana s politično stranko Zedinjena Slovenija, ki jo vodi. Skupina trenutno šteje nekaj sto pripadnikov, oborožene enote pa načrtuje tudi v preostalih slovenskih zgodovinskih deželah. Potrdil nam je, da imajo orožje, o zakonitosti orožja je dejal, da se sklicujejo na karantansko postavo. Je pa poudaril, da s prej omenjenim protestom proti vladi nimajo nič.

Policija preiskuje

Na Generalni policijski upravi (GPU) konkretnih pojasnil glede Šiškove vloge zaradi varstva osebnih podatkov niso mogli posredovati, so pa potrdili, da so z objavo na družbenih omrežjih seznanjeni in so že začeli z izvajanjem ukrepov.

Preiskujejo sume kaznivih dejanj javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem, kaznivih dejanj zoper javni red in mir, zoper človečnost ter zoper suverenost RS in njeno demokratično ustavno ureditev. Sumi kaznivih dejanj so povezanih tako z dogodkom kot tudi objavo posnetkov in komentarjev.

Kazenski zakonik sicer določa, da kdor organizira ali vodi oborožen upor z namenom ogroziti obstoj RS, spremeniti njeno ustavno ureditev ali strmoglaviti njene najvišje državne organe, se kaznuje z zaporom najmanj treh let. Kdor sodeluje v oboroženem uporu, pa se kaznuje z zaporom do petih let.

Oglasili so se tudi pri Gibanju Zedinjena Slovenija. Takole so zapisali: "Gibanje Zedinjena Slovenija je resna politična stranka in tako tudi delujemo v skladu s pravnim redom Republike Slovenije." 

Več si preberite v jutrišnji izdaji časnika Novice Svet24. Na voljo bo tudi elektronska izdaja.