Nova vlada

Od kontrolorja poletov do saksofonista

Žiga Kariž
28. 8. 2018, 20.00
Posodobljeno: 28. 8. 2018, 20.09
Deli članek:

Ta teden so se dokončno razkrila vsa imena kandidatov kandidatk za ministrske stolčke v vladi, ki jo bo vodil Marjan Šarec.

Reuters
Miro Cerar

Ministrstvo za zunanje zadeve

Minister: Miro Cerar

Stranka: SMC

Izobrazba: doktor pravnih znanosti

CV: Doktor Miroslav Cerar je bil pred prevzemom vlade leta 2014 eden najbolj uglednih pravnih strokovnjakov. Kar trikrat je bil imenovan za najuglednejšega slovenskega pravnega strokovnjaka, dvanajstkrat pa je bil izbran v skupino najvplivnejših slovenskih pravnikov. Leta 2010 je prejel zlato hruško za izvirno slovensko poučno knjigo Kako sem otrokom razložil demokracijo. Leta 2014 je po veliki zmagi na volitvah prevzel vodenje vlade. Čeprav je v času njegovega vodenja izšla iz krize, pa se je soočal z več težavami. Največ preglavic je ime z arbitražo, drugim tirom, zdravstvom in različnimi sindikati. Odstopil je po odločitvi vrhovnega sodišča, zaradi katere se je moral ponoviti referendum o drugem tiru.

Ministrstvo za obrambo

Minister: Karel Erjavec

Izobrazba: diplomirani pravnik

Stranka: Desus

Šimen Zupančič/M24
Karl Erjavec

CV: Član izvršnega sveta Občine Kranj, član stranke Slovenskih krščanskih demokratov, vodja kabineta in direktor strokovnih služb pri varuhu človekovih pravic Ivanu Bizjaku, državni sekretar na ministrstvu za pravosodje, član stranke SLS, član stranke LDS, leta 2005 pa je postal predsednik stranke Desus. Minister za obrambo v času, ko je nastala Afera Patria, kot minister za okolje in prostor je predčasno odstopil, dvakrat je državi služil kot minister za zunanje zadeve tudi v času, ko se je zaradi prisluškovalne afere podrl arbitražni sporazum. Kljub slabemu rezultatu na zadnjih volitvah se mu je uspelo zadržati na mestu predsednika stranke Desus in si z vstopom v koalicijo prilastiti enega od državotvornih ministrstev.

Ministrstvo za infrastrukturo

Ministrica: Alenka Bratušek

Izobrazba: magisterij na fakulteti za družbene vede na področju menedžmenta neprofitnih organizacij

Stranka: SAB

Bobo
Alenka Bratušek

CV: Svojo poklicno pot je začela v manjšem tekstilnem podjetju v Savinjski dolini, preživela je štiri leta na ministrstvu za gospodarstvo in nato od leta 2006 dalje na ministrstvu za finance vodila Direktorat za proračun. Leta 2008 je na volitvah kandidirala na listi Zaresa, a ni bila izvoljena. Leta 2011 je bila na listi Pozitivne Slovenije izvoljena za poslanko, leta 2013 pa je prevzela vodenje stranke. Leta 2013 je prevzela vodenje vlade. Da bi preprečila bankrot bank, je sprejela pogoje, ki nam jih je postavila Evropska komisija: razlastninijo se vlagatelji v državne banke, Slovenija se zaveže k prodaji NKBM, Abanke in NLB, ustanovi se slaba banka, na katero se prenesejo slabe terjatve. Aprila 2014 je odstopila z mesta predsednice vlade. Medtem ko je še vodila vlado, jo je leta predlagala za komisarko v Evropski komisiji, a je na zaslišanju popolnoma pogorela. Maja 2014 je ustanovila lastno stranko Zavezništvo Alenke Bratušek, ki se danes imenuje Stranka Alenke Bratušek.

Ministrstvo za finance

Minister: Andrej Bertoncelj

Izobrazba: doktor ekonomskih znanosti

Stranka: LMŠ

Facebook
Andrej Bertoncelj

CV: Doktor Andrej Bertoncelj je dve desetletji delal v farmacevtski industriji v podjetjih Lek in Kemofarmacija. Osemnajst let delovnih izkušenj ima na vodstvenih ali upravljavskih položajih, od tega več kot 10 let v večjih sistemih. Tekoče se sporazumeva v angleškem in nemškem jeziku, vrsto let je deloval v New Yorku. Dodatno se je usposabljal na univerzah Harvard in Cambridge. Kot vodja projektov je uspešno zaključil številne prevzeme ali prodaje družb, vodil je poprevzemne integracije in poslovno-finančna prestrukturiranja naložb v mednarodnem okolju. Od leta 2009 je zaposlen na Univerzi na Primorskem kot redni profesor za področje menedžmenta. Bil je tudi član nadzornega sveta SDH, od koder je po odstopu Nade Drobne Popovič prešel v upravo Slovenskega državnega holdinga.

Ministrstvo za zdravje

Minister: Samo Fakin

Izobrazba: doktor medicine

Stranka: LMŠ

STA
Samo Fakin

CV: Samo Fakin je bil med letoma 1992 in 1994 direktor Zdravstvenega doma Trbovlje, med letoma 1994 in 1996 svetovalec generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije za področje zdravstvene ekonomike na direkciji. Med letoma 1996 in 2002 je bil direktor Splošne bolnišnice Celje, kjer pa so ga razrešili. Neuradno zato, ker je zdravnikom skrajšal delovni čas in s tem zmanjšal plače. Nato je bil član strokovnega sveta na ministrstvu za zdravje in leta 2006 sekretar v Službi Vlade Republike Slovenije za razvoj, 16. aprila 2007 je nastopil prvi štiriletni mandat generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, nato pa je 4. maja 2011 nastopil še drugi mandat. Čeprav je bil izbran še za tretji mandat, ga ni mogel nastopiti, ker ga ni potrdila vlada Mira Cerarja.

Ministrstvo za notranje zadeve

Minister: Boštjan Poklukar

Stranka: LMŠ

Izobrazba: magister javne uprave

Arhiv stranke LMŠ
Boštjan Poklukar

CV:  Boštjan Poklukar je novinec v politiki, na mesto ministra za notranje zadeve pa prihaja iz Uprave RS za zaščito in reševanje, kjer opravlja različne naloge na področju podpore upravljanju zaščite, reševanja in pomoči, svetuje vodstvu pri odnosih z javnostmi in pri organizaciji dogodkov. Aktivno je sodeloval pri soočanju s tako imenovano migrantsko krizo leta 2015. Od leta 2017 je vodja Centra za obveščanje Kranj. Od leta 1991 je zaposlen na ministrstvu za obrambo. V vojaški karieri je dosegel čin višjega štabnega vodnika in bil odlikovan z bronasto medaljo generala Maistra, srebrno medaljo Slovenske vojske in spominskim znakom Stražnice 1991.

Ministrstvo za okolje in prostor

Minister: Jure Leben

Izobrazba: master of science, Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske

Stranka: SMC

STA

CV: Jure Leben ali mož za drugi tir je veliko prahu dvignil že v prejšnji vladi. Kmalu po začetku mandata je namreč odstopil z mesta državnega sekretarja na ministrstvu za okolje in prostor, saj je napačno navajal svoj akademski naziv. Podpisoval se je namreč kot magister znanosti, uporabljati pa bi moral naziv, ki ga je pridobil med izobraževanjem v tujini – master of sience. Po odstopu se je vrnil še močnejši. Prevzel je mesto državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo, kjer je bil odgovoren za projekt drugega tira.

Ministrstvo za delo, družino, socialo in enake možnosti

Ministrica: Ksenija Klampfer

Izobrazba: magistrica pravnih znanosti

Stranka: SMC

SMC
Ksenja Klampfer

CV: Ksenija Klampfer je magistrica pravne znanosti z opravljenim pravniškim državnim izpitom in je trenutno doktorska študentka s področja evropskega upravnega prava na ljubljanski pravni fakulteti. Takoj po diplomi se je zaposlila na upravni enoti v Slovenskih Konjicah, kjer je med drugim osem let vodila oddelek za upravne notranje zadeve. Leta 2015 je postala načelnica upravne enote Maribor. V vmesnem obdobju je bila od oktobra 2017 do aprila 2018 državna sekretarka na ministrstvu za javno upravo. Je predavateljica na Upravni akademiji in članica Raziskovalne mreže upravnega prava, ki deluje pod okriljem Evropske unije.

Ministrstvo za pravosodje

Ministrica: Andreja Katič

Izobrazba: univerzitetna diplomirana pravnica

Stranka: SD

CV: Po študiju se je zaposlila na Mestni občini Velenje, na kateri je od leta 1998 do 1. avgusta 2014 opravljala delo direktorice občinske uprave Mestne občine Velenje. Na parlamentarnih volitvah leta 2014 je bila izvoljena za poslanko državnega zbora in bila tudi njegova podpredsednica. Maja leta 2015 je na mestu obrambnega ministra nasledila Janka Vebra. Njen mandat so zaznamovale slabe ocene delovanja Slovenske vojske in celo negativna ocena na ocenjevanju zveze Nato.

Ministrstvo za kulturo

Minister: Dejan Prešiček

Izobrazba: diploma Visoke šole za glasbo v Frankfurtu

Stranka: SD

sta
Dejan Prešiček

CV: Dejan Prešiček je študij saksofona končal na Visoki šoli za glasbo v Frankfurtu, izpopolnjeval pa se je v Bordeauxu (Francija). Nastopa z različnimi komornimi in simfoničnimi zasedbami v Sloveniji in tujini, predvsem pa v duu s svojo sestro, pianistko Nino Prešiček. Zaposlen je kot profesor saksofona in direktor na ljubljanskem konservatoriju za glasbo in balet.

Ministrstvo za javno upravo

Minister: Tugomir Kodelja

Izobrazba: diplomirani ekonomist

Stranka: LMŠ

Facebook
Tugomir Kodelja

CV: Svojo kariero je začel v podjetju Droga Portorož, nato pa je prešel v avtomobilsko industrijo. Kot izvršni direktor je bil med letoma 1999 in 2003 zaposlen v koprskem podjetju Avtoplus, med letoma 2003 in 2013 pa je prevzel odgovorno funkcijo v podjetju Citroen Slovenija. Leta 2014 je prejel na predlog takratnega veleposlanika Francoske republike v Sloveniji odlikovanje viteza nacionalnega reda za zasluge za uspešno delo v francoski gospodarski družbi. Istega leta je svojo poslovno pot preusmeril v svetovalne vode s podjetjem za pripravo in izvedbo investicij v Münchnu. Leta 2016 se je na povabilo predsednika uprave AC Cosmos vrnil v Slovenijo, kjer je postavil in vodil poslovno enoto v Novi Gorici, leta 2017 pa se je vrnil v München in nadaljeval ekonomsko-poslovno svetovanje.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Minister: Jernej Pikalo

Izobrazba: doktor političnih ved

Stranka: SD

Bobo
Jernej Pikalo

CV: Jernej Pikalo je leta 1998 diplomiral na ljubljanski fakulteti za družbene vede, pet let pozneje pa je doktoriral. Na omenjeni fakulteti je sicer izredni profesor in hkrati prodekan za dodiplomski in magistrski študij. Položaj ministra za šolstvo je zasedal že v času vlade Alenke Bratušek. V mandatu, ki je trajal komaj malce več kot leto dni, si je prislužil tudi interpelacijo, ki jo je zoper njega vložila SDS, a jo je uspešno prestal.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Minister: Aleksandra Pivec

Izobrazba: doktorat s področja kemijskega inženirstva

Stranka: Desus

Edita Žugelj
Aleksandra Pivec

CV: Dr. Aleksandra Pivec je svojo poklicno pot začela kot mlada raziskovalka na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani. Doktorirala je iz področja kemijskega inženirstva. Od septembra 2016 je zaposlena na Uradu vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, kjer je na delovnem mestu sekretarke v kabinetu ministra pristojna za področje razvoja in pomoči pri povezovanju razvojnih interesov in aktivnosti med Slovenci, ki živijo v zamejstvu in po svetu, ter med rojaki v Sloveniji in za krepitev razvojnih prizadevanj pri vzpostavitvi regionalnih povezav na vseh področjih (gospodarstvo, kultura, jezik).

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Minister: Zdravko Počivalšek

Izobrazba: univerzitetni diplomirani inženir agronomije

Stranka: SMC

STA
Zdravko Počivalšek

CV:  Zdravko Počivalšek je bil do leta 1994 direktor Kmetijske zadruge Šmarje pri Jelšah, nato pa direktor družbe Mlekarne Celeia. Leta 1999 je prevzel vodenje zdravilišča Atomske toplice, ki so se pod njegovim vodstvom preoblikovale v blagovno znamko Terme Olimia. Leta 2010 je postal menedžer leta za izjemne dosežke trajnejšega pomena v gospodarstvu. Konec leta 2015 je postal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Ministrstvo za razvoj in evropsko kohezijsko politiko

Minister: Marko Bandelli

Izobrazba: magisterij (2. bol. st.) na DOBA fakulteti

Stranka: SAB

Osebni arhiv
Marko Bandelli

CV: Marko Bandelli je po končani višji šoli v Italiji odprl prvo podjetje, danes pa skupaj z ženo vodita uspešno Skupino Bandelli, ki se ukvarja s prodajo gradbenega materiala in gradbeništvom. Ob delu je diplomiral iz ekonomije in magistriral iz mednarodnega poslovanja. Leta 2013 je bil še član Pozitivne Slovenije, nato pa se je leta 2014 pridružil Alenki Bratušek in ob ustanovitvi njene stranke postal tudi član sveta stranke. Do zdaj je bil župan občine Komen.

Ministrstvo za Slovence v zamejstvu in po svetu

Minister: Peter Jožef Česnik

Izobrazba: kontrolor zračnega prometa

arhiv stranke SAB
Peter Jožef Česnik

CV: Najstarejši poslanec v tem mandatu se je rodil 11. januarja 1945 v Ljubljani, 35 let je preživel v Avstraliji. V letalski družbi Quantas je bil kontrolor flote. Pred vrnitvijo v Slovenijo je bil član upravnega odbora slovenskega izseljenskega društva v Sydneyju, nato pa deloval v Slovenski izseljenski matici.