Bodo dobili podporo?

Ministrska ekipa: Jelinčič skrivnosten, vse bo "odvisno od trenutka"

T.L./STA
28. 8. 2018, 18.59
Posodobljeno: 28. 8. 2018, 19.55
Deli članek:

O ministrski ekipi v SNS, NSi in SDS zadržano.

STA
Zmago Jelinčič Plemeniti

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je dejal, da na napovedano ministrsko ekipo gleda "z nasmehom, z upanjem, da bodo kaj naredili, pa s prepričanjem, da kaj dosti ne bodo naredili". Na vprašanje, ali bodo ministrske kandidate v SNS morda podprli, pa je odgovoril: "Bomo videli, odvisno od trenutka."

Pri tem je pojasnil še, da je najbolj razočaran pri kandidatu za zunanjega ministra. Dosedanjemu premierju Miru Cerarju namreč očita nesposobnost in nekatere poteze, ki so bile v škodo Slovenije. Kar zadeva nove obraze na seznamu ministrskih kandidatov, pa Jelinčič ugotavlja, da gre v bistvu za stare obraze iz ozadja, le da so sedaj "porinjeni v prvi plan".

V NSi ministrske ekipe ne nameravajo komentirati, dokler ne bo uradno vložena v DZ. Tudi v SDS za zdaj ministrske ekipe še niso komentirali, je pa iz posameznih tvitov predsednika stranke Janeza Janše in nekaterih poslancev razvidno, da jih motijo stari obrazi v vladi, pa tudi položaj Levice. Tako je Janša v enem izmed svojih tvitov kandidata za ministra za zdravje Sama Fakina sarkastično označil za "nov obraz" in enega od "kreatorjev sedanjega kaosa" v zdravstvu. Zapisal je tudi, da še v nobeni vladi do zdaj ni bilo manj "novih" ljudi. In dodal: "Reciklaža bivše vlade popolna."

LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS bodo koalicijski sporazum podpisale v sredo. V strankah pa so že določili svoje kandidate za ministrska mesta. Predsednik vlade Marjan Šarec je tako danes opravil pogovore s kandidati SD in SMC, v sredo se bo sestal še s kandidati DeSUS in SAB. Listo kandidatov pa bo po napovedih v DZ vložil v petek.