Dvoma ni

FOTO: V katerem športu lahko ženske zaslužijo največ

T.L.
28. 8. 2018, 19.30
Posodobljeno: 28. 8. 2018, 19.40
Deli članek:

Ni dvoma, milijonske zaslužke prinaša ukvarjanje s tenisom.

Profimedia
Teniške igralke med športnicami zaslužijo največ.

Finančni časnik Forbes je objavil seznam desetih najbolj plačanih športnic. Seznam je jasen: finančno se ženskam najbolj splača ukvarjati s tenisom. Do podatkov so pri časniku prišli na podlagi izračunov izplačil dobljenih nagrad v njihovih športnih disciplinah, k čemur so prišteli še prihodke iz naslova sponzorskih pogodb. Podatki zajemajo obdobje od junija 2017 do julija 2018.

Med desetimi športnicami je kar osem teniških igralk, voznica dirkalnika in igralka badmintona. Večina teniških imen s seznama nastopa tudi na turnirju US Open, ki bo bančni račun zmagovalke turnirja obogatil za dodatne 3 milijone evrov, kar je, kot pišejo v Forbesu, najvišja denarna nagrada v zgodovini tenisa. Turnir US Open se je začel danes in traja do 9. septembra.

Spodnji seznam z zaslužki dobrih treh milijonov še ne vključuje, kljub temu pa so številke impresivne. 

10. Teniška igralka Angelique Kerber: dobrih 6 milijonov evrov 

Kerber se je uvrstila v polfinale letošnjega turnirja Australian Open in s tem dokazala, da je znova v stari "formi". S teniškimi predstavami je zaslužila nekaj več kot 2,5 milijona evrov, vsi ostali milijoni pa so povezani z njenimi sponzorskimi pogodbami s Porschejem, Rolexom in SAP-om. 

9. Voznica dirkalnikov Danica Patrick: 6,4 milijona evrov

Profimedia
Danica Patrick

Danica Patrick je najbolj znana voznica dirkalnikov, ki je meseca maja letos končala svojo profesionalno športno kariero. Zdaj ima svojo linijo oblačil Warrior, izdala pa je tudi knjigo o fitnesu. V seriji Nascar je zaslužila dobra 2,5 milijona evrov, 3,8 milijona evrov pa s pomočjo sponzorjev. 

8. Teniška igralka Simona Halep: 6,6 milijonov evrov

Profimedia
Simona Halep

Simona Halep, trenutno številka ena med ženskimi teniškimi igralkami na WTA lestvici, je večino denarja zaslužila zahvaljujoč športnim dosežkom. Njena sponzorska pogodba z Adidasom se je iztekla leta 2017, zato je iz naslova sponzorjev prejela manjša sredstva v primerjavi z drugimi športniki. Letos je sicer sklenila nov dogovor s podjetjem Nike. 

7. Igralka badmintona P.V. Sindhu: 7,3 milijona evrov

P.V. Sindhu je med športnicami na seznamu zaslužila najnižji znesek denarja z nagradami, levji delež pa so ji prinesel pogodbe z Nokio, Panasonicom, Reckitt- Benckiserjem in še osmimi drugimi znamkami. 

6. Teniška igralka Venus Williams: 8,2 milijona evrov 

Teniška veteranka se je v zadnjih 18 mesecih uvrstila v pet finalnih obračunov na WTA turnirjih, odigrala tisoči teniški dvoboj in z nagradami zaslužila 3,6 milijona evrov. Ostali milijoni so povezani s sponzorskimi sredstvi. Kot pa še piše Forbes, za vsak govorniški dogodek prejme tudi okoli 85.000 evrov.

5.Teniška igralka Maria Sharapova: 9 milijonov evrov

Profimedia
Maria Sharapova

Maria Sharapova letos ni osvojila večjih denarnih nagrad na turnirjih in je s tenisom zaslužila "le" slabih 860.000 evrov. Ostale milijone so na njen bančni račun prinesle sponzorske pogodbe s podjetji, kot so Nike, Porsche in Evian.

4. Teniška igralka Garbiñe Muguruza: slabih 9,5 milijonov evrov

Lanska zmaga v Wimbledonu je pomagala Garbiñe Muguruza izboljšati dohodke. Polovico milijonskega zneska je zaslužćila z nagradami, polovico pa s sponzorskimi pogodbami z znamkami, kot sta Beats by Dre in Rolex.

3. Teniška igralka Sloane Stephens: 9,6 milijona evrov

Profimedia
Sloane Stephens

Sloane Stephens je lani uspel veliki preboj, ko je osvojila prvo veliko lovoriko, US Open, in si priigrala za skoraj 4,9 milijona evrov nagrad v zadnjem letu. Podobno vsoto pa je zaslužila s sponzorskimi pogodbami s podjetji Nike, Mercedes-Benz, Colgate in drugimi. 

2. Teniška igralka Caroline Wozniacki: 11,1 milijona evrov

Profimedia
Caroline Wozniacki

Caroline Wozniacki je uspela najboljša teniška predstava na letošnjem Australian Open, ko je osvojila svojo prvo lovoriko grand slam. Več kot polovico zasluženega zneska je dobila s teniškimi nagradami, 5,1 milijon evrov pa so ji prinesle sponzorske pogodbe z Adidasom in Rolexom.

1. 23-kratna zmagovalka turnirjev za grand slam, teniška igralka Serena Williams: 15,5 milijonov evrov

Profimedia
Serena Williams

Zmage med junijem lani in letos so Sereni Williams prinesle "skromnih" 53.000 evrov, saj je bila zaradi nosečnosti in poroda hčerkice večino časa odsotna s teniških igrišč. 

Zaradi bogatih sponzorskih pogodb s podjetji kot so Nike, Audemars Piguet, Gatorade in Beats by Dre je v enem letu vseeno uspela zaslužiti vrtoglavih 15 milijonov evrov.