Medtem, ko slovenski predsednik v družbi preostalih koscev še čaka na vpis v knjigo rekordov, si njegovi sedanji in nekdanji kolegi lastijo več rekordnih dosežkov. Med predsedniškimi rekorderji izstopajo voditelji ZDA, a se številni dosežki zaradi velikosti države, števila prebivalcev in pozornosti svetovne javnosti nanašajo zgolj na ZDA.

barack obama poslovilni govor 2
Profimedia
Barack Obama

Begunci

Slovenija je v zadnji izdaji Guinnesove knjige trikrat navedena tudi posredno. Najbolj izstopa rekordno število beguncev, ki so prečkali državo. Ali bo Slovenija letos dobila še kakšen rekorder, bo znano septembra, ko tradicionalno izide nova izdaja knjige.

Rekorden na Twitterju

Med njimi prav gotovo izstopa nekdanji ameriški predsednik Barack Obama, ki je ima oziroma je imel kar 10 rekordov, kar je rekord že samo po sebi, nekateri rekordi so bili kasneje izboljšani. Kar štirje so bili povezani s svetovnim spletom. Tako je postavil hitrostni rekord v pridobivanju sledilcev na omrežju Twitter. Leta 2015 je imel manj kot pet ur po odprtju računa že milijon sledilcev.

V nekem trenutku je imel tudi največ sledilcev na tem omrežju, bil je prvi predsednik ZDA z običajnim elektronskim naslovom, pridobil je največ všečkov v 24 urah na socialnem omrežju Facebook, imel je najbolj varovano inavguracijo (leta 2009), kot predsednik pa je pomilostil največ zapornikov.

Na spletnem portalu Wikipedia je imela njegova stran tudi največ ogledov, a ga je lani konec leta po zmagi na volitvah prehitel aktualni ameriški predsednik Donald Trump. Do koncu lanskega leta je imel Trump 125 milijonov ogledov, Obama pa 114 milijonov.

Donald Trump
Reuters
Predsednik ZDA Donald Trump.

Trump ima sicer za zdaj priznanih pet rekordov v Guinnessovi knjigi, prvega je dosegel leta 2002, ko je postal najbogatejši posameznik, po katerem je bila imenovana računalniška igra. Ko je igra Trumpov nepremičninski tajkun (Donald Trump's Real Estate Tycoon) izšla, je bil Trump vreden 1,76 milijarde evrov.

18 slovenskih rekordov v zadnji izdaji Guinnessove knjige rekordov, od tega jih je 16 zabeleženih v slovenski izdaji knjige.

Pet let kasneje je postal najbolje plačan za govor na javni prireditvi. Za enourni nastop na največjem severnoameriškem nepremičninskem sejmu je v žep pospravil 1,5 milijona ameriški dolarjev oziroma 1,32 milijona evrov.

Tretji rekord so zabeležili leta 2016, ko je postal najbolj iskan moški na spletnih iskalnikih. Naslednjega je zabeležil v času volilne kampanje, ko je njegovo soočanje z demokratsko kandidatko Hillary Clinton pred ekrane privabilo rekordno število gledalce. Retorični dvoboj si je ogledalo 84 milijonov ljudi. Za zadnji rekord je poskrbel z razsipnostjo, saj je njegova inavguracija stala kar 80 milijonov evrov.

Da se lahko v knjigo rekordov uvrstijo tudi najbolj nenavadni dosežki, je dokaz primer turkmenistanskega predsednika Gurbangulija Berdimuhamedova oziroma njegovega konja. Predsednik je rekorder postal kot lastnik konja, ki je najhitreje premagal razdaljo 10 metrov na zadnjih dveh nogah. Letos je za to razdaljo porabil 4,19 sekunde, s čemer je razpolovil čas prejšnjega rekorda, ki ga je postavil pred dvema letoma.

konj
Reuters
Konj turkmenistanskega predsednika je najhitrejši na zadnjih nogah.

138 milijonov: najbolj prodajana knjiga

Guinnessova knjiga rekordov je najbolj prodajana knjiga na svetu. Prvič je izšla leta 1954, do sedaj je bilo prodanih več kot 138 milijonov knjig v več kot 100 državah in več kot 20 jezikih.

Prva dama v dveh državah

Svojevrsten rekord v povezavi s predsedniki držav ima 72-letna Mozambičanka Graca Machel, ki je bila prva dama v dveh državah. Prvič je to funkcijo opravljala v svoji rodni državi med leti od leta 1975 do leta 1986, ko je predsednik Mozambika umrl letalski nesreči. Slabih 12 let kasneje se je poročila s takratnim predsednikom južnoafriške republike Nelsonom Mandelo.