ZBIRAJO PONUDBE

Država s kupom praznih stanovanj, a kupuje še 41 novih

Žiga Kariž
17. 8. 2018, 20.15
Deli članek:

Ministrstvo za javno upravo bo do konca avgusta zbiralo ponudbe za nakup novih stanovanj, ki bodo na voljo zaposlenim v državni upravi in javnim funkcionarjem.

Dreamstime
Številna državna stanovanja niso primerna za bivanje

Državna uprava se že leta bori z odvečnimi stanovanji. Ministrstvo za javno upravo, ministrstvo za obrambo in ministrstvo za notranje zadeve, ki imajo v lasti in upravljanju največ nepremičnin, tiste, ki jih ne potrebujejo, poskušajo prodati, propadajoče obnavljajo, a kljub temu je več sto takih, ki preprosto propadajo. Do ravnanja z državnim premoženjem je bilo izredno kritično celo računsko sodišče.

Bobo
Upravljavci stavb povzročajo sive lase lastnikom stanovanj.

Stanovanja in vila bloki

Kljub temu, da naj bi v zadnjih letih z nepremičninami na vseh treh ministrstvih ravnali odgovorneje in so velik del tistih, ki jih ne potrebujejo, že prodali, jih je še vedno cela množica praznih. Zaposlenim v državni upravi pač ne odgovarjajo iz takšnega ali drugačnega razloga. A kljub velikemu fundusu praznih nepremičnin so se na ministrstvu za javno upravo odločili podati v nakup novih stanovanj oziroma bodo te celo gradili. Konec julija so namreč objavili poziv k zbiranju nezavezujočih ponudb za nakup 41 stanovanj v Ljubljani, Kranju, Kopru, Izoli, Luciji, Ankaranu in Celju. Hkrati zbirajo tudi ponudbe za nakup zemljišč, na katerih bi lahko gradili bloke oziroma vila bloke in tako zadovoljili nastale stanovanjske potrebe. Kot je razvidno iz razpisa, si stanovanj v Ljubljani želi ministrstvo za javno upravo, v Celju in Ankaranu ministrstvo za obrambo, v Kranju, Kopru, Izoli in Luciji pa ministrstvo za notranje zadeve. Stanovanja bodo namenjena zaposlenim na ministrstvih oziroma javnim funkcionarjem. Večinoma si država želi majhnih eno- ali dvosobnih stanovanj, le pri stanovanjih v Ljubljani so izrazili željo, da bi bilo 14 stanovanj trosobnih, velikih do 75 kvadratnih metrov.

STA
Boris Koprivnikar