Šarčeva desna roka Urlep

Turk opozarja na nevarnost fevdalizacije vlade, Pribac izpostavlja zdravstvo

S.R./STA
17. 8. 2018, 18.15
Posodobljeno: 17. 8. 2018, 19.44
Deli članek:

Kako današnjo izvolitev Marjana Šarca za mandatarja ocenjujeta filozof in politični analitik Igor Pribac ter nekdanji minister in komentator političnega dogajanja Žiga Turk?

Bobo
Šarec je danes zaprisegel kot predsednik vlade, potem ko je njegovo kandidaturo na tajnem glasovanju v DZ podprlo 55 poslancev.

STA
Pribac: Na uspešnosti v zdravstvu bo vlada obstala ali padla.

Premier Marjan Šarec je v govoru pred izvolitvijo zdravstvo uvrstil med glavne prioritete vlade. Analitik Igor Pribac se strinja, da je uspešnost na področju zdravstva tisto, na čemer bo prihodnja vlada obstala ali pa padla, če ne bi seveda v ospredje stopila morebitna eskalacija begunske krize ali denimo finančna kriza. Po besedah Pribca sicer finančna kriza, s katero se je morala soočiti nekdanja premierka Alenka Bratušek, ni primerljiva trenutnemu položaju v zdravstvu. "Slovensko zdravstvo je zašlo v globoko strukturno krizo", ki je deloma izraz krize slovenskih socialnih politik, prav tako pa bi v tem zahtevnem vozlu po njegovih besedah lahko videli tudi delovanje t. i. globoke države.

Vlada bo morala gasilsko reševati vprašanje čakalnih vrst, ponuditi in uveljaviti bo morala tudi sistemske ukrepe. So pa pričakovanja javnosti na tem področju zelo velika, morda celo prevelika, glede na možnosti, ki jih ima država, je izpostavil Pribac. 

Žiga Turk ugotavlja, da je Šarec na prvo mesto postavil zdravstvo, varnost in meje na drugo. Glede na to, kaj skrbi državljane, drugače po njegovih besedah niti ne bi bilo pametno. Tudi o zdravstvu je govoril tako, da si ni ustvarjal sovražnikov. "Pomembno je, da je na prvem mestu. Bolj izkušeni koalicijski partnerji so mu ta problem prepustili in glede na to, da ima še najmanj ideoloških predsodkov, zna biti to celo dobro," je v komentarju Šarčevih besed glede zdravstva še povedal Turk.

Infrastruktura

Primož Lavre
Turk: Šarec v govoru ni bil ideološki in ni dvigal pričakovanj

Med Šarčevimi poudarki je bila tudi vzpostavitev sodobne cestne in železniške infrastrukture. Kot je ocenil Pribac, je infrastruktura eden najpomembnejših resorjev, tudi zato, ker bo prav v tem mandatu "žel rezultate relativno uspešnega gospodarskega obdobja", ki je v blagajni pridelalo višek, ki ga bo zdaj treba pametno naložiti. Predsednica SAB Bratuškova, ki naj bi prevzela resor, pa je po mnenju Pribca "verjetno kvalificirana za upravljanje tako velikih naložb". 

Ob informacijah, da naj bi ta resor vodila Bratuškova, Turk ugotavlja, da se je, če bo tako ostalo, dobro pogajala in si izpogajala močan resor. Bo pa premier, ko se bo namestil v vladni palači, moral paziti, "da se mu ne zgodi fevdalizacija vlade, kjer vsak koalicijski partner svoje področje razume kot svoj fevd". Zavedati se mora, da bo na koncu za vse grehe plačal on, tako kot se je to zgodilo predsedniku SMC Miru Cerarju, ki je vodil vlado zadnja štiri leta.

Predstavitveni govor

Poudarki Šarčevega predstavitvenega govora so bili za Pribca bolj ali manj pričakovani. Med izjemami pa je izpostavil napoved povišanja deleža sredstev za kulturo ter specifično omembo visokotehnoloških investicij in informacijske podpore zdravstvenemu sistemu.

Uspešnost vlade bo po mnenju Pribca odvisna tudi od uspešnosti komuniciranja. Pribac bi pri Šarcu stavil tudi na njegovo pragmatičnost v kombinaciji z vztrajnostjo in celovitim pogledom na položaj države. V smislu vztrajnosti pri doseganju dogovorov je namreč Šarec po besedah Pribca tudi "z odliko" opravil preizkus negotovega povolilnega obdobja. Ne bo pa imela Šarčeva vlada dveh učnih let, ki si jih je lahko privoščila prejšnja. "Javnost tega ne bo dovolila, hotela bo takojšnje delovanje," je dodal Pribac.

Turk na drugi strani meni, da Šarec v svojem predstavitvenem nagovoru ni bil ideološki, ni dvigal pričakovanj, uporabljal je jezik in stil, ki ga slovenski človek razume. "Če to nakazuje, da bo v ospredju reševanje problemov, ne pa doktrinarni spori, je to spodbuden začetek," ocenjuje Turk, ki je Šarcev govor ocenil kot "povsem soliden". Šarec je po njegovem mnenju našel ravnotežje med nagovarjanjem bolj desnih vrednot (domovina, domoljubje, ljubezen do države), kot bolj levih (na primer čut za sočloveka in sodelovanje). Bil je nekonflikten, povedal je malo takega, s čemer se ni mogoče strinjati in zato ni bil preveč vsebinski, meni Turk in dodaja, da po tem tudi ni bilo nobene potrebe.

Javno - zasebno

Kar pa zadeva javni in zasebni sektor, je Turk mnenja, da Šarčevo gledanje na stvari ni naivno, ampak pragmatično. Šarec je danes namreč med drugim poudaril, da morata zasebni in javni sektor delati z roko v roki ter da ne pristaja na prepire o tem, ali je vojska pomembnejša od policije. Kje Šarec stoji v dilemi javno-zasebno, se bo pokazalo v konkretnih primerih, pravi Turk. Bi bil pa presenečen, "če bi bil Šarec doktrinarno konsistentno na eni strani. Kar je glede na to, da so njegovi koalicijski partnerji na njegovi levi, še največ, kar lahko pričakujemo."

Desna roka: Vojmir Urlep

Poteka pogajanj se je v današnjem pogovoru za Studio ob 17-ih dotaknil tudi Šarec. Konkretnih podrobnosti o kadrovskem razrezu novi predsednik vlade ni želel razkrivati, je pa dejal, da bo Vojmir Urlep, ki se ga je največkrat omenjalo kot novega finančnega ministra, njegova desna roka in bo prevzel vlogo koordinatorja med posameznimi ministrstvi. 

V prihodnjih dneh bodo stopili v stik z ljudmi, ki bi prevzeli odgovornost in mesto ministra za zdravje, je napovedal. Verjame, da bodo našli človeka, ki bo ugriznil v to kislo jabolko, in dodal, da to ne bo nič prijetnega, ampak verjame v končni uspeh. Poudaril je, da je treba nujno določiti košarico storitev in odpraviti dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Zgolj sprememba zakona po Šarčevih besedah ni dovolj, veliko je dela tudi na področju menedžmenta.